Ytterligare svar om gasattack i Syrien väntas

26 oktober 2017 10:13

Vem bar ansvaret för kemgasattacken i Khan Sheikhun i Syrien? Det har Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) och FN utrett gemensamt och väntas presentera slutsatserna för säkerhetsrådet senare i dag.

Över 80 människor dödades och nästan 300 skadades i attacken i den rebellkontrollerade Idlibprovinsen den 4 april. FN:s särskilda kommission för att undersöka brott mot de mänskliga rättigheterna i Syrien har också utrett skuldfrågan och slog i september fast att det var den syriska regimen som släppte saringas över staden.

Regimen förnekar kategoriskt att den använder sig av kemiska vapen. Tidigare i veckan lade dess allierade Ryssland in ett veto i säkerhetsrådet mot att förlänga OPCW:s granskning av vem som har gjort bruk av kemiska vapen i Syrien. Mandatet går ut den 18 november.

Fakta: Saringas

Sarin är en lättflyktig nervgas med den kemiska beteckningen isopropylmetylfluorofosfonat. Gasen utvecklades av Tyskland under andra världskriget men togs då aldrig i bruk.

Namnet sarin kommer av upptäckarna Schrader, Ambros, Rüdiger och van der Linde.

Gasen är extremt giftig. Den drabbar nervsystemet genom att överstimulera muskler och vitala organ. Följden blir kramper, andnöd och kvävning. En enda droppe sarin kan döda en människa om inte motmedel snabbt sätts in.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT