Regalietjuvar gick på grund med bytet

De slog sönder montern, stal kyrkguldet, flydde i en båt – och gick på grund.

Ytterligare en ung man åtalas för att ha deltagit i kuppen mot Strängnäs domkyrka.

16 maj 2019 10:09

Den 26-årige mannen är enligt kammaråklagare Isabelle Bjursten den andra person som vittnen såg under den fräcka kuppen i Strängnäs domkyrka i somras. En 22-åring dömdes redan i februari för grov stöld sedan han erkänt att det var han som tog de kulturhistoriskt ovärderliga föremålen.

Som bevis mot 26-åringen anför Bjursten dna som hittats på de stulna begravningsregalierna. Dessutom hävdar hon att 26-åringen och gjort en swishbetalning från sin telefon till en man som bogserade flyktbåten efter en grundstötning.

De två unga männen har enligt åtalet slagit sönder säkerhetsmontern i domkyrkan, roffat åt sig de föremål som satt löst, lämnat kyrkans område på cyklar och sedan satt iväg över Mälaren i en stulen motorbåt.

Körde på grund

Redan inne i domkyrkan sprack planen eftersom den dömde 22-åringen skar sig på det krossade glaset och lämnade mängder av blodspår. Väl till sjöss tillstötte nästa problem när de körde båten på grund.

Två intet ont anande personer har i tur och ordning hjälpt tjuvarna genom att bogsera deras grundstötta flyktfordon.

Den första personen får en swishbetalning som tack för hjälpen. De har båda två fått titta på fotokonfrontationer, men hur de ställde sig till dem vill jag inte föregripa utan det måste de svara på under rättegången, säger Isabelle Bjursten.

26-åringen har varit häktad sedan i februari i år. Misstankar riktades mot honom sedan det stulna kyrkguldet återfunnits på en parkeringsplats och en analys visat att hans dna fanns på föremålen.

Det är bara 22-åringens blod som vi har hittat i domkyrkan och på cyklarna. 26-åringens dna har vi hittat på en hätta som ska sitta under en av kronorna, på själva kronan och på guldäpplet, säger Bjursten.

65 miljoner kronor

Tre föremål, två kronor och ett så kallat riksäpple, stals ur en förstärkt monter som stod avsides i ett rum i domkyrkan. Kvar i montern fanns två spiror och ytterligare ett guldäpple. Föremålen användes vid kung Karl IX och drottning Kristina den äldres begravningar i början av 1600-talet. De har ett uppskattat försäkringsvärde på cirka 65 miljoner kronor, men anses vara kulturhistoriskt ovärderliga.

Huvudförhandlingen inleds den 27 maj i Attunda tingsrätt. TT söker 26-åringens advokat, men av åtalet framgår att mannen nekar till alla anklagelser om brott.

Ytterligare en ung man var tidigare misstänkt för inblandning i brottet, men Isabelle Bjursten har lagt ner förundersökningen mot honom.

Rättad: En tidigare version av texten innehöll en felaktig uppgift om vilka spår från 26-åringen som åklagaren hävdar har hittats på en hätta.

Fakta: Domkyrkokuppen

31 juli 2018: Vid lunchtid genomförs en fräck kupp mot Strängnäs domkyrka. Två personer ses lämna kyrkans område på cykel och flyr med båt från en brygga nära kyrkan.

13 september: En då 21-årig man från en kommun i Stockholms län anhålls misstänkt för stölden. Han häktas sedan på sannolika skäl misstänkt för grov stöld. Mannen nekar.

30 januari 2019: Huvudförhandlingen inleds i Eskilstuna tingsrätt. Åklagaren Isabelle Bjursten går bland annat igenom en teknisk undersökning av kyrkan och den omgivande parken. Listan över platser och föremål där den åtalade mannens blod har hittats är lång.

31 januari: Den nu 22-årige mannen säger under förhör att han inte kände till kuppen – och att han inte ens vet vad en domkyrka är. Han säger att han fick i uppdrag att stjäla cyklar till en annan person.

5 februari: Förhandlingen avbryts klockan 9 av ett glädjebesked – regalierna ser ut att ha hittats.

14 februari: Enligt den komplettering som åklagare lämnat in till tingsrätten i Eskilstuna finns den åtalade mannens dna på två av de stulna föremålen.

15 februari: Sista förhandlingsdagen erkänner mannen att han stal regalierna.

22 februari: Den 22-årige mannen döms till 4,5 års fängelse för grov stöld och försök till grov stöld.

16 maj: En 26-årig man åtalas för att ha deltagit i kuppen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carl Cato/TT