Ygeman kräver svar från rikspolischefen

Polisen redovisar nya mörka siffror när det gäller att slutföra brottsutredningar.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) kräver nu svar av rikspolischefen Dan Eliasson.

12 januari 2017 17:08
Resultatet är inte tillräckligt bra. Jag kommer att kalla till mig rikspolischefen i nästa vecka så att han får redogöra för hur han ska kunna vända den här utvecklingen, säger Ygeman till TT.

Strax före jul krävde inrikesministern att polisens effektivitet måste visa på bättre resultat före årets slut. Annars väntade "kraftfulla åtgärder".

Nya siffror visar dock att antalet ärenden som redovisades för åklagare sjönk från 162 000 år 2015 till 145 000 under förra året. Det är en minskning med tio procent.

Fortsatt förtroende

Störst var minskningen i december. Då minskade antalet redovisade ärenden med 24 procent jämfört med samma månad 2015. Detta trots att polisen fått budgetförstärkningar och bland annat kunnat anställa 952 civila.

Ygeman är dock inte redo att ge Eliasson sparken som rikspolischef.

Jag har förtroende för rikspolischefen och alla andra myndighetschefer till dess att motsatsen meddelas, säger han.

Inrikesministern påpekar att det bara är en del av polisens resultat som hittills redovisats.

Stora bedrägerihärvor

Polismyndigheten för fram flera förklaringar till de dåliga resultaten. Bland annat påpekas att bedrägeribrotten står för en tredjedel av resultatförsämringen. Flera polisregioner hade under 2015 några bedrägerihärvor som genererade ett mycket stort antal redovisade ärenden. Exkluderas bedrägerierna stannar minskningen för helåret på sex procent och för december två procent.

Det är enligt pressmeddelandet från polisen "en klar förbättring jämfört med september och oktober som var två månader med mycket låg redovisning."

Inte nöjda

Man kan inte räkna bort bedrägerierna, de är en del av brottsligheten, säger den förra justitieministern, moderaten Beatrice Ask.

Hon anser att regeringen nu måste agera. Moderatledaren Anna Kinberg Batra har redan tidigare krävt Eliassons avgång.

"Självklart är vi inte nöjda med detta. Men vi har haft ett kämpigt år på grund av vår omorganisation och allt mer våldsam organiserad brottslighet som slukar stora utredningsresurser", skriver Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning, i pressmeddelandet.

När det gäller våldsbrott redovisade polisen sex procent färre ärenden för åklagare under 2016, och för övriga brott mot person elva procent färre. För skadegörelsebrott var minskningen 17 procent.

Kämpigt år

Löfving pekar också på att gränskontrollerna och ordningshållning vid asylboende påverkat resultaten.

Man kan inte längre skylla på omorganisationen eller gränskontroller, det måste finnas en avklingande effekt. Däremot tycker jag att gängkriminaliteten är relevant, det är ett tungt vägande argument, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och förbundsordförande för Brottsofferjouren.

Resultaten är olika för de olika polisregionerna. För polisregion Mitt minskade redovisade ärende till åklagare med 23 procent och i Syd var minskningen 14 procent.

Även Polisförbundet kräver att regeringen agerar och efterlyser en ny strategi för polisen.

Vi har tappat mycket kompetens inom polisen de här åren. Många poliser, erfarna utredare, har lämnat yrket. Det är den främsta orsaken till den nedåtgående trenden, säger förbundets ordförande Lena Nitz.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT