Ydreföretagare ställde om till handsprit

Från att ha tillverkat djurvårdsprodukter, kom boomen med handspritstillverkning till sjukvården efter coronavirusets intåg.

31 mars 2020 12:00

Det har gått ungefär 3,5 år sedan Jari Ekholm flyttade sin produktion av djurvårdsprodukter från Grästorp till Österbymo. Ekholm Vision har i huvudsak tillverkat oljor, schampon och pälsvårdande produkter till hästar, kor och hundar. Men efter att ha fått en förfrågan av en samarbetspartner tillkom en ny produkt i coronatider. Handsprit till sjukvården. 

Jari ställde snabbt om till handspritstillverkning. Det har vänt upp och ned på verksamheten och vid mötet med honom är han trött och sliten. 

– Inatt sov jag två timmar. Jag har packat och etiketterat. Jag har mer beställningar än jag kan leverera, konstaterar han nästan lite uppgivet.

Efter förfrågan för två-tre veckor sedan kontaktade han myndigheter och registrerade produkten, beställde råvaror och emballage.

– Vi har köpt varenda parti med halvlitersflaskor som finns att få tag i. Jag har lagt en beställning hos en leverantör som säger att vi kan få flaskor om 16 veckor. Men det säger han nu, vi vet ju inte hur det kommer att se ut då, säger en luttrad Jari Ekholm.

 

Ingen vet vad som hänt i coronavirusets spår heller om 16 veckor.

Men det största problemet är etanolen. Den är slut överallt.

– Det har varit käppar i hjulet hela tiden i det här. Ett fartyg som skulle komma med etanol, visade sig ha en coronasmittad besättningsman så det hamnade i karantän. Ett annat parti från ett annat land fick inte passera tullen, för landet behövde det själva. 

– När leveranserna börjar gå som de ska, kommer det ju vara fullt med fartyg i hamnarna, så det lär dröja innan det blir en balans i det här. Det återstår snart bara att leta hembränningsapparater, skrattar Jari.

Det har varit svårt att få hem etiketterna också. 

– Företaget som gör dem har många sjuka som ska jobba hemifrån, så det har varit trögt, men ändå har det blivit en boom fullständigt.

 

Men till dess att mer råvara tar sig fram på haven,  och så länge lagret räcker tillverkar Jari och hans personal ungefär ett tusen flaskor om dagen.

– Det är vad vi hinner med. Vi är ju bara två anställda och en praktikant. Dagarna har ju blivit längre och jag jobbar på helgerna också. Det är svårt att få till en åttonde dag per vecka, men det skulle behövas nu. Vi får se var det slutar, säger han med ett skratt. 

Hur hinner du med de ordinarie produkterna när handspriten tar all din tid?

– Vi har ett bra lager som vi tillverkat i vinter så än räcker det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna-Karin Gustafsson