Förslaget: Så mycket vill de höja skatten

Ydres kommunstyrelse presenterade under torsdagen sitt budgetförslag. Med den vill de ge kommunen en långsiktig stabilitet.

Göran Tranell, Sven-Inge Karlsson, Jonas Arpzell och Anna-Lena Svensson. Kommunstyrelsen är enig om att skattehöjningen är nödvändig.

Göran Tranell, Sven-Inge Karlsson, Jonas Arpzell och Anna-Lena Svensson. Kommunstyrelsen är enig om att skattehöjningen är nödvändig.

Foto: Max Elofsson

Ydre kommun2019-10-17 22:00

Under måndagen samlades kommunstyrelsen i Ydre för att diskutera budgeten för 2020 och en flerårsplan för åren 2021 och fram till 2023. 

Budgetprocessen har varit lång och har hållit på sedan i våras. Ekonomin i kommunen har varit både upp och ner under de senaste åren.

I kommunstyrelsens budgetproposition har de som målsättning att ge kommunen en långsiktig stabilitet, och att verksamheterna får den tid som krävs för att komma inom tilldelade budgetramar till 2021.

Dessutom är deras målsättning att finansiera behoven av utbyggnad och fler platser inom äldreomsorgen.

– Vi har lagt en budget som ställer krav på verksamheterna att jobba och bli effektiva, säger Jonas Arpzell, ekonomichef i Ydre.

I budgeten har de räknat med en skattehöjning på 60 öre per intjänad hundralapp. Samtidigt kommer de behöva spara fem miljoner kronor fram till 2021.

– Det är så det ser ut. Kostnaderna ökar fortare än vad skatteunderlaget ökar. På det här viset kommer vi att kunna skapa en mer stabil ekonomi. Det förutsätter också att verksamheterna klarar av att hålla sig inom de ramar som vi har satt och det har vi förhoppningar om, säger Jonas Arpzell.

Diskussionerna om hur mycket de vill höja skatten med pendlade mellan 50 och upp till 80 öre, men i deras förslag landade det på 60 öre till slut. Genom att öka skatten skulle kommunen få in cirka 3,8 miljoner kronor mer under 2020. År 2023 ska skattetillväxten ha ökat till 4,9 miljoner enligt deras beräkningar.

– Jag ska inte sticka under stol med att det kommer att kännas för Ydre-borna. Men om vi ska få ekonomin i balans så är det viktigt att vi jobbar med de här frågorna. Kommunstyrelsen är helt överens om det här beslutet, säger kommunstyrelsens ordförande Sven-Inge Karlsson (C).

De medger att det inte känns roligt att behöva höja skatten för invånarna, men kommunalrådet Anna-Lena Svensson (S) tycker att det känns bra att det här kan leda till en förbättrad ekonomi i Ydre.

– Det här ger oss lite handlingsutrymme framåt där vi kan satsa på de organisationsförändringar som vi behöver göra för framtiden, säger Anna-Lena Svensson.

De har även öronmärkt 9,6 miljoner kronor för perioden 2020 till 2022 för att kunna arbeta med långsiktiga åtgärder och därmed minska kostnaderna framöver.

I december kommer beslut att fattas i kommunfullmäktige om budgeten går i genom.

Under torsdagens presskonferens presenterade kommunstyrelsen sitt budgetförslag. I december ska det avgöras i kommunfullmäktige om den går i genom.
Under torsdagens presskonferens presenterade kommunstyrelsen sitt budgetförslag. I december ska det avgöras i kommunfullmäktige om den går i genom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om