Vill att uppkopplad docka "oskadliggörs"

Den uppkopplade och talande dockan Cayla kan hackas och användas för att kontakta de barn som leker med den.

Efter upprörda reaktioner har en tysk myndighet satt ned foten - och uppmanat föräldrar att "oskadliggöra" dockan.

18 februari 2017 12:23

Cayla är försedd med så kallad bluetooth (blåtand) för trådlös kommunikation och kan dessutom koppla upp sig mot nätet för att svara på ett barns frågor.

Men enligt IT-säkerhetsexperter finns det brister i dockans mjukvara som gör det möjligt för utomstående att både lyssna på och tala med barnen, skriver BBC.

Särskilt allvarligt

Nu har Bundesnetzagentur, Tysklands motsvarighet till Post- och telestyrelsen (PTS), reagerat. I ett pressmeddelande skriver myndighetens chef, Jochen Homann, att barnens integritet måste skyddas. Han påpekar att Cayla, eftersom dockan innehåller dold sändningsutrustning, är förbjuden i Tyskland. Att denna typ av utrustning placerats i just barnleksaker är särskilt allvarligt, enligt Homann.

Bundesnetzagentur har inga uppgifter om hur många tyskar som har köpt dockan eller vilka de är. Men myndigheten förutsätter att berörda föräldrar självmant "oskadliggör" dockan, heter det i pressmeddelandet. Inga administrativa åtgärder mot föräldrarna planeras, i alla fall inte för närvarande.

EU undersöker

Säkerhetsbristerna i Cayla och liknande produkter har tidigare fått konsumentorganisationer runt om i världen att reagera. I Sverige har Sveriges Konsumenter anmält dockan till både Konsumentverket och Datainspektionen.

Även EU har fått upp ögonen för frågan. EU:s justitie- och konsumentkommissionär Vera Jourova säger till BBC att hon oroas över hur uppkopplade dockor kan påverka barns integritet och säkerhet. Kommissionen undersöker om den här typen av produkter bryter mot EU:s dataskyddslagar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT