Växtfett skyddar inte hjärtat

Att ersätta animaliskt fett med vegetabiliskt sänker inte risken för hjärtsjukdomar. Detta enligt en större analys som publiceras i British Medical Journal, skriver Dagens Medicin.

13 april 2016 15:42

Det har länge funnits en allmän uppfattning om att vegetabiliska oljor sänker kolesterolhalterna i blodet och på så sätt minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Men nu har amerikanska forskare gått igenom en av de större studierna på området, Minnesota coronary experiment, som pågick mellan 1968 och 1973.

När studien publicerades visade den att en kost rik på vegetabiliska oljor minskade kolesterolhalten och kom på så sätt att bli en hörnsten i uppfattningen att fleromättat fett är bättre för hjärtat än mättat fett, som främst kommer från djurriket.

Men den nya analysen visar att överlevnaden inte alls var bättre för de deltagare som fick en kost rik på vegetabiliskt fett.

Forskarna har även gått igenom ett antal andra studier där deltagarna lottats till olika dieter. Men dessa visade inte heller på någon minskad risk att dö med en kost rik på vegetabiliska oljor, jämfört med en kost rik på animaliskt fett.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!