Sökandet efter svar om en försvunnen flicka i Vatikanen på 1980-talet ledde härom veckan till en kuslig upptäckt: Två prinsessor som begravdes bakom Peterskyrkan på 1800-talet hade försvunnit spårlöst.

Öppningen av prinsessan Sophie von Hohenlohe och Charlotte Federica av Mecklenburgs gravar skedde efter ett anonymt tips om att de möjligen innehöll kvarlevorna av Emanuela Orlandi. Hon var dotter till en av Vatikanens anställda, men försvann för 36 år sedan då hon var på väg från en musiklektion, då 15 år gammal. Tipset till Orlandis familj bestod av ett fotografi föreställande en grav prydd av en änglabild, med texten "Titta vart ängeln pekar". Gravarna visade sig dock vara tomma, vilket Vatikanen förklarat med att benen troligen flyttats i samband med kyrkogårdsarbeten på 1960- och 70-talet.

Vatikanen öppnade på lördagen två så kallade ossuarier – rum för förvaring av mänskliga ben – som hittades förra veckan i närheten av de tomma prinsessgravarna i hopp om att kvarlevorna flyttats dit. De öppnades av forensiker, tillsammans med en expert som valts ut av familjen Orlandi.

Skådespelaren och designern Ira von Fürstenberg, en avlägsen ingift släkting till von Hohenlohe, har kallat benens försvinnande "en ofattbar, galen situation".