USA övervakar miljoners teletrafik

Miljontals människor i USA får sina telefonsamtal övervakade efter ett hittills hemligt beslut i en specialdomstol för säkerhetsärenden.

6 juni 2013 19:04

Säkerhetsmyndigheten NSA har fått tillstånd av den hemliga domstolen FISA att dagligen övervaka trafiken via bredbands- och teleföretaget Verizon, skriver brittiska The Guardian. Tidningen uppger att den har kommit över en kopia av beslutet.

USA:s justitieminister Eric Holder säger att den amerikanska kongressen var fullt informerad om övervakningen av telefonsamtal via operatören Verizon.

Holder, som talade till senatorer i en planerad utfrågning om justitiedepartementets budget, tillade att det inte var lämpligt för honom att säga mer om övervakningen i ett offentligt forum.

Det är första gången som en så omfattande massövervakning blivit känd under president Barack Obamas regeringstid, alltså en åtgärd som gäller oavsett om de granskade är brottsmisstänkta eller har begått brott, skriver tidningen.

Spaningen omfattar både inrikes och utrikes samtal. Tillståndet gavs i april av domstolen, som kontrollerar och beslutar om övervakning. Regeringen har fått obegränsad befogenhet att samla in data fram till den 19 juli.

Den avslöjade övervakningen lär utlösa debatt i USA om i vilken utsträckning det är lämpligt att regeringen får spionera inrikes, kommenterar The Guardian.

Under George W Bushs tid som president var detta slags långtgående övervakning vanligare i efterspelet till 11 september-attentaten 2001.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT