Upp till bevis för Bernie Sanders

Demokraternas självutnämnde socialist Bernie Sanders slår ur underläge när han möter exutrikesministern Hillary Clinton i direktsänd debatt. Frågan är om Sanders kan blåsa liv i sin kampanj.

19 december 2015 07:39

Under början av hösten var den oberoende Vermontsenatorn något av ett politiskt fenomen i USA. Med sin hyggliga framtoning och sina löften om gratis högre utbildning samlade den vithårige farbrorn anhängare i tiotusental - i synnerhet i det liberala nordost. Ett tag sågs Sanders som en allvarlig utmanare till Hillary Clinton om Demokraternas presidentkandidatur.

Tvingades avskeda

Men sedan vände det. Hillary Clinton gjorde bra i från sig i debatterna och kören av röster som kritiserat hennes användande av en privat e-postserver under tiden som utrikesminister tystnade (i veckan visade det sig att även den nuvarande försvarsministern Ashton Carter använde en privat server i början av sin mandatperiod). Och så tvingades Sanders avskeda en av sina högt uppsatta medarbetare, efter anklagelser om att denne via ett dataintrång kommit åt uppgifter från Clinton-kampanjen.

I nuläget har Clinton ett genomsnittligt stöd på 55,3 procent bland demokratiska väljare, att jämföra med Sanders 31,2 procent.

I New Hampshire

Lägg därtill att webbtidningen Politico funnit att Sanders kampanjat tre veckor mindre än Clinton sedan den 28 september. Clinton har lagt 55 dagar på valarbete eller insamlingsaktiviteter utanför Washington eller sin hemstat, att jämföra med Sanders 34 dagar.

Med i kampen om presidentkandidaturen - och i tv-debatten i den viktiga primärvalsdelstaten New Hampshire under natten till söndag - finns även Marylands förre guvernör Martin O'Malley. Han har ett stöd bland Demokraternas väljare på 2,8 procent, enligt oberoende Real Clear Politics sammanställning av aktuella opinionsmätningar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!