Ung nation plågas av brutalt krig

Förhoppningarna var stora när staten Sydsudan föddes. Fyra år senare har tiotusentals människor dödats och två miljoner flytt det blodiga inbördeskrig som utlöstes av en intern maktkamp.

8 juli 2015 14:45

Etnisk rensning, massakrer, gruppvåldtäkter, flickor som bränns levande, attacker mot flyktingläger och barnsoldater. Listan över de övergrepp som begåtts under kriget i Sydsudan kan göras lång. Enligt FN är läget för de mänskliga rättigheterna i landet sämre "än på i stort sett varje plats på jorden".

Man måste skilja på konflikten och självständigheten. För folket är självständigheten något man kämpat hårt för i 50 år och något man vill fira. Men utvecklingen har inte blivit som man tänkt sig, säger forskaren Redie Bereketeab vid Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala.

Grusade förhoppningar

Förhoppningarna var stora att Sydsudan med hjälp av sina oljetillgångar skulle kunna resa sig från fattigdom och krig när landet blev självständigt 2011.

Men i december 2013 anklagade president Salva Kiir, som tillhör folkgruppen dinka, sin forne vicepresident Riek Machar, som tillhör nuerfolket, för att ha planerat en kupp. Detta utlöste en våldsspiral som efter ett och ett halvt år alltmer övergått i en etnisk konflikt, där båda sidor anklagas för extremt grova övergrepp mot civilbefolkningen.

Folk är mer lojala till sina egna etniska grupper än till nationen. När det blir konflikt mellan ledarna följer människor de som tillhör den egna gruppen, säger Redie Bereketeab.

"En ny brutalitet"

Inför årsdagen har FN varnat för en intensifiering av våldsamheterna, samtidigt som hjälporganisationer varnar för en potentiell svältkatastrof.

"Den senaste upptrappningen i striderna präglas inte bara av uppgifter om mord, våldtäkter, kidnappningar, mordbränder, plundringar och flyktingströmmar, utan även av en ny brutalitet och intensitet", skriver FN-styrkan Unmiss i en färsk rapport.

Parterna har hittills inte varit intresserade av att hitta en lösning. Så länge de tror att de kan vinna konflikten med militära medel blir det svårt att hitta en fredlig lösning, säger Redie Bereketeab.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!