Otaliga fraktioner kämpar om makten men huvudsakliga skiljelinjer går mellan sekulära styrkor från Zintanbergen i väster och exgeneralen Khalifa Haftar i Benghazi, å ena sidan, och islamistmiliser från bland annat hamnstaden Misrata å den andra sidan.

Mystiskt flygangrepp

Natten till lördagen bombades jihadisternas styrkor nära flygplatsen av okänt stridsflyg. En talesperson för milisgruppen Fajr anklagade arabiska militärdiktaturer för attacken.

"Emiraten och Egypten är inblandade i denna fega aggression" sade Mohammed al-Ghariani i ett uppläst meddelande till journalister i Tripoli, och anklagade den provisoriska regeringen och landets nyvalda parlament för att vara medansvariga.

Anarki

Den nordafrikanska staten är lamslagen av strider mellan fraktioner som ofta hjälptes åt att skaka av sig diktatorn Muammar Gaddafi men sedan inte kunnat komma överens. Våldsvågen nu, som beskrivs av AFP som den värsta sedan Gaddafis fall för tre år sedan, kan också medföra en intensifierad politisk strid i den nordafrikanska staten vars samhällsfunktioner redan är nära kollaps.

En talesperson för den islamistdominerade nationalkongressen GNC, som avgick i somras efter att ha misslyckats med att ta fram en demokratisk grundlag, kungjorde på lördagskvällen att den ska återuppta sitt arbete. Formellt har makten i landet i början av augusti övergått till ett nytt parlament, där islamisterna är i minoritet.

Muammar Gaddafi styrde det oljerika Libyen i mer än 42 år innan han störtades. Maktskiftet sommaren 2012 från den interimsregering som tog över efter Gaddafi till nationalkongressen var enligt BBC det första fredliga maktöverlämnandet i landets historia.