Överlämning av Assange dröjer

Wikileaks grundare Julian Assange ska överlämnas till Sverige där han misstänks för sexbrott, beslutar brittiska Högsta domstolen.

30 maj 2012 11:54

Sverige har begärt att få honom utlämnad sedan två kvinnor anmält honom för sexbrott.

Lägre domstolar har tidigare godkänt Sveriges begäran men Assange har överklagade domen till britternas högsta rättsinstans, Supreme Court.

Men trots domstolens beslut är det ännu inte helt klart med överlämningen. En av Assanges advokater, den kända människorättsadvokaten Gareth Peirce, sade till medieuppbådet utanför domstolsbyggnaden att man kommer att ansöka om att fallet öppnas igen, rapporterar TT:s utsände.

-Domstolens beslut grundas på en fråga som parterna inte fick möjlighet att diskutera, därför var det inte en rättvis prövning, sade Peirce.

Domarna kommer sedan, antingen i rätten eller skriftligt, att meddela om de godtar advokatens invändning. Säger de nej innebär det att beslutet om att Assange ska överlämnas gäller. Om de säger ja öppnas ärendet på nytt.

Julian Assange själv fanns inte vid domstolen, då han fastnat i trafiken på vägen dit.

Karin Rosander, informationsdirektör på svenska åklagarmyndigheten, vet inget om detaljerna kring varför försvaret begärde att ärendet ska öppnas igen och om det är möjligt.

-Det här innebär i alla fall att det blir ytterligare fördröjning, säger hon.

Advokat Claes Borgström, som företräder de två kvinnorna, hade hoppats på att Assange skulle komma till Sverige redan nästa vecka.

-Den påfrestning mina klienter har varit utsatta för är svår att föreställa sig. Det här har tagit en oerhörd lång tid, ett och ett halvt år har den rättsliga hanteringen dröjt, säger han.

Nu befarar han att det kommer att bli ytterligare fördröjning eftersom Assanges advokat Dinah Rose lyckades få igenom en invändning, som brittiska HD gav henne 14 dagar på sig att utveckla. Invändningen gäller en punkt i domen som hon inte hade haft möjlighet att bestrida under förhandlingen. Assange själv närvarade inte under förhandlingen.

TT: Tror du att det kommer ett åtalsbeslut före midsommar?

-Knappast, säger Borgström.

Julian Assange är misstänkt för en våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång. Brotten ska han ha begått mot två svenska kvinnor under ett Sverigebesök sommaren 2010.

Han häktades i sin frånvaro och greps i Storbritannien i december samma år med stöd av en europeisk arresteringsorder men släpptes sedan mot borgen. Utlämningsbeslutet har varit en långdragen juridisk process, flera av Assanges överklaganden har avslagits och frågan har stötts och blötts i engelska domstolar.

Assange har suttit i husarrest i Storbritannien i väntan på att frågan ska avgöras av landets högsta domstol.

Den nu 40-årige australiern Julian Assange grundade 2006 organisationen och webbplatsen Wikileaks för att avslöja dokument som av politiska eller andra skäl hållits borta från offentligheten. Publikationen av mängder av hemliga USA-dokument har väckt stor ilska i Washington.

USA har hotat med att gripa Assange och ställa honom inför rätta.

Assanges anhängare har uttryckt farhågor för att Sverige skulle lämna honom vidare till USA där han påstås vara misstänkt för betydligt allvarligare brott.

Men den risken bedöms som närmast obefintlig av flera experter.

-Sverige är bundet av något som heter specialitetsprincipen och kan inte lämna honom vidare till USA utan tillstånd från Storbritannien, har Karin Påle-Bartes, rådman i Södertörns tingsrätt tidigare sagt till TT. Hon doktorerade på en avhandling om utlämning för brott.
-Den är så sträng så att åklagaren inte ens får ändra moment i gärningsbeskrivningen utan att fråga avsändarlandet om lov, säger Påle Bartes.

Det innebär att Assange är lika trygg i Sverige som han nu är i Storbritannien.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT