NSA: Övervakning stoppade terror

Underrättelseorganet NSA hävdar att dess kontroversiella teleövervakningsprogram stoppat minst två terrordåd. Även Kanada har ett omfattande övervakningssystem för telefon- och datatrafik, skriver kanadensiska medier.

10 juni 2013 14:27

29-årige Edward Snowden medgav i går att det var han som lämnat informationen till den brittiska tidningen The Guardian om NSA:s datainsamling.

-Jag kan inte med gott samvete låta den amerikanska regeringen förstöra privatliv, internetfrihet och grundläggande rättigheter för människor runtom i världen med hjälp av den här enorma övervakningsmaskinen de i hemlighet håller på att bygga, sade Snowden i en filmad intervju på The Guardians hemsida.
-NSA har byggt ett system som kan fånga upp nästan allt. Med den kapaciteten kan större delen av all mänsklig kommunikation insamlas.

Men NSA slår tillbaka mot kritiken. Tack vare information som säkerhetstjänsten har fått via de nu avslöjade övervakningsprogrammen har USA kunnat stoppa två planerade terrordåd, säger NSA-chefen James Clapper i en intervju med amerikanska NBC News. Det ska ha handlat om ett planerat bombattentat i New Yorks tunnelbana 2009 och ett annat planlagt dåd samma år med koppling till David Headley, som har erkänt sin medverkan i terrorangreppet i den indiska staden Bombay 2008 då 180 människor dödades.

Det vore naivt att tro på de amerikanska företagen som slår ifrån sig anklagelserna om inblandning, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet.

-De här myndigheterna har både direkta och indirekta maktmedel så det finns inga företag kan sätta sig på tvären. Det ena företaget efter det andra faller nu till föga och får stå med trovärdighetsproblem i och med att de måste ljuga för sina kunder, säger han till TT.

Han ifrågasätter vilken nytta amerikanerna egentligen har av massinsamlingen.

-Det återspeglar en sjuka som finns i hela underrättelsevärlden. När man känner att man tappar greppet om någonting så svarar man genom att samla in mer rådata. Genom att öka övervakningen och massinsamling skapar man ett intryck av en säkrare värld, säger han.

På frågan om svenska myndigheter tagit del av information från amerikanska organ svarar han:

-Det är FRA i sådana fall, som har samarbete med olika internationella partners, vilka talar man ju inte om. Det som styr FRA är det som står i FRA-lagen, vad de får och hur de samlar in data styrs ju inte av svenska lagar.

IT-företaget Booz Allen Hamilton, som Snowden arbetade för, har nära kopplingar till USA:s underrättelseorgan, skriver The Guardian. Den nationella underrättelsechefen James Clapper har tidigare varit vd på företaget där Snowden kopierade hemliga dokument som han lämnade till den brittiska tidningen.

Bolagets nuvarande vice ordförande, Mike McConnell, var under president George W Bushs tid vid makten chef för DNI, den övergripande myndigheten för USA:s alla underrättelseorgan. Den tidigare CIA-chefen James Woolsey har också varit vice ordförande i Booz Allen Hamilton, enligt The Guardian.

Att få Snowden utlämnad från Hongkong, där han befinner sig på okänd adress, blir en komplicerad process, säger Scott Robinson på USA:s konsulat i Hongkong till AFP.

Sedan 1996 har USA och Hongkong ett utlämningsavtal, där länderna förbinder sig att lämna ut misstänkta brottslingar på flykt. Men Kina kan lägga in sitt veto mot utlämningar och, enligt Robinson, hävda att det handlar om Kinas "försvar, utrikesaffärer eller viktigt allmänintresse eller riktlinjer".

Snowden har uppgett att han vill söka asyl i Island som han menar är ett land som står upp för internetfrihet.

Även Kanada har ett omfattande övervakningssystem för telefon- och datatrafik, skriver kanadensiska medier, enligt AFP. Försvarsministern bekräftade på måndagen uppgifterna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters