Anklagelserna utdelades vid säkerhetsorganisationen OSSE:s möte på torsdagen. Redan under morgonen skrev USA:s ambassadör i Ukraina, Geoffrey Pyatt, på Twitter att "ett ökande antal ryska soldater intervenerar direkt i striderna på ukrainskt territorium". EU-landet Litauen talade om en "uppenbar invasion" i Ukraina av "den ryska federationens väpnade styrkor". Litauen är för närvarande medlem i FN:s säkerhetsråd och kräver "omedelbara" åtgärder från FN:s sida.

Samtidigt hävdar en militärkälla inom NATO att minst 1000 ryska soldater opererar i östra Ukraina.

TT talar med OSSE:s talesperson, Cathie Burton, precis när hon kommer ut från mötet.

Ukrainas president Petro Porosjenko har ställt in en resa till Turkiet på grund av den upptrappade situationen, skriver han på presidentskapets hemsida. Tidigare uppgifter talade om att Porosjenko betecknade händelserna som en invasion, men den formuleringen ändrades senare.

En AFP-journalist rapporterar att det finns tecken på ett skyndsamt tillbakadragande av ukrainska styrkor från vägen som leder söderut från Donetsk till den ryska gränsen.

Ryssland tillbakavisar uppgifterna om en invasion och i onsdags försäkrade utrikesminister Sergej Lavrov att Kreml inte är intresserat av att "bryta upp" Ukraina.