Enligt Obama handlar det om upp till motsvarande sju miljarder svenska kronor. Pengarna är öronmärkta för bland annat amerikanska truppförstärkningar och flottinsatser i östra Europa, skriver AFP.

Insatsen kallas för "Europeiska återförsäkringsinitiativet" och måste godkännas av den amerikanska kongressen. Enligt ett uttalande från Vita huset ska stödet även röra Ukraina, Georgien och Moldavien som inte är medlemmar i Nato. Obama säger att USA:s engagemang för östra Europas säkerhet är "sakrosankt".

Obama uppmanar samtidigt alla USA:s europeiska allierade att öka sina militärutgifter, något som Polen lovar att hörsamma. Den polske presidenten Bronislaw Komorowski säger vid den gemensamma presskonferensen med Obama att han kommer att be landets parlament att utöka militärbudgeten till 2 procent av BNP. I den nuvarande budgeten utgör försvaret 1,95 procent av BNP.

Obama gör utspelet under sin första dag i Warszawa i Polen. Den formella anledningen till Obamas besök är kommunismens fall i Polen för 25 år sedan.

Dessutom väntas Ukrainas nyvalde president Petro Porosjenko till Polen för att möta den amerikanske presidenten i morgon.