Köpenhamn - en stad i sorg och chock

En stad i sorg och chock - Köpenhamn är skakat av terrordåden.

Det är surrealistiskt, säger 22-åriga Carla Blixt Egelind utanför synagogan där en man miste livet.

15 februari 2015 16:36

Poliser med automatvapen vaktar utanför synagogan på Krystalgade i centrala Köpenhamn. Carla Blixt Egelind går sakta fram med två vänner och lägger ner en bukett med tulpaner.

Jag är chockad. Jag är rörd över det som hänt - människor har dött och jag kom hit för att visa min respekt. Det är mycket obehagligt, säger hon med tårar i ögonen.

"Gå inte ut"

Det var här som 37-årige Dan Uzan, den församlingsmedlem som vaktade lokalen, sköts ihjäl av den nu döde misstänkte gärningsmannen samtidigt som två poliser skottskadades. Bara några gator från Blixt Egelinds lägenhet.

En vän ringde till mig i natt och hon sa: du får inte gå ut, du får inte gå ut. Tre människor har blivit skjutna utanför dig. Jag såg massor av poliser, sirener som ljöd och en massa blinkade lampor.

Många Köpenhamnsbor kom till synagogan för att visa sin respekt och raden av blommor växte sig bara längre och längre.

Bara några minuter innan Carla Blixt Egelind visade sin vördnad för offren var statsminister Helle Thorning-Schmidt där och lade ner en bukett. Tillsammans med företrädare för den judiska församlingen sade statsministern att hela Danmark står enat mot mörka krafter som försöker skada landet.

Lilla Danmark som är så fint, det känns bara märkligt, säger Carla Blixt Egelind.

Bodde nära skottplatsen

Några timmar efter attentatet vid synagogan sköts den misstänkte gärningsmannen ihjäl inte långt ifrån Norrebro station. 25-åriga Monica Nielsen och hennes sambo John Jerez, 26, övernattade hos Monicas syster som bor bara några gator från Svanevej - gatan där polisen sköt mannen.

Vi såg inte vad som hände, men hörde att det var mycket polis i närheten under natten. Men då vågade vi inte gå ut och titta, säger Monica Nielsen, som först vid tiotiden på söndagsmorgonen gav sig ut med sin familj utanför polisens flera kvarter stora avspärrning.

Där allt började - vid kulturhuset Krudttonden - lämnade svenskan Josefine Carlsgart blommor och tände ljus.

För att hylla friheten. En påminnelse om att demokrati inte är något gratis, det är något man ska kämpa för, säger hon.

Hon är Köpenhamnsbo sedan närmare 20 år och går ofta till kulturhuset med sin pojkvän och vänner för att lyssna på jazz. Men någon rädsla har terrorangreppen inte skapat.

Jag är mest förbannad.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!