Hajj genomförs trots moskéolycka

Över 100 människor dog när en lyftkran välte över Stora moskén i Mecka i Saudiarabien. Den muslimska heliga vallfärden hajj genomförs ändå som planerat.

12 september 2015 17:30

Moskén - som är bland de största i världen - var fylld av människor som samlats inför fredagsbönen när kranen rasade. Saudiska myndigheter har angett dödssiffran till minst 107, och 238 skadade. Det fanns på lördagen inga uppgifter om svenskar bland offren, enligt utrikesdepartementet.

Hårda vindar, regn och en sandstorm rasade i området, vilket tros ha varit en orsak till olyckan. Hasan Patel från mediebolaget al-Jazira, på plats i Mecka, säger till TT att folk även talar om att blixten ska ha slagit ner i kranen strax innan den välte.

Betong rasade

En ingenjör på byggkoncernen Saudi Binladin Group, som bygger om moskén, säger att olyckan inte orsakats av ett tekniskt fel och att kranen stått där i tre, fyra år utan några problem.

Allt jag kan säga är att det som hände var bortom människans kontroll. Det var guds handling och, så vitt jag vet, var det inget mänskligt fel inblandat, säger personen som vill vara anonym till AFP.

Kranen föll över den yttre ringen av Stora moskén och slog sönder taket, vilket gjorde att tonvis med betong rasade ner i moskén, med förödelse och panik som följd.

Jag pratade med en man som förlorat två vänner, och på hotellet där jag bor var det många som inte fick tag i sina kamrater, säger Patel till TT.

Han berömmer räddningstjänstens arbete, och säger att redan under natten mot lördagen var ordningen mer eller mindre återställd och folk bad som vanligt i moskén.

Stoppar inte hajj

Om drygt en vecka ska omkring två miljoner muslimer genomföra hajj, den heliga vallfärden till Mecka och Medina. Knappt 2 000 av dem reser från Sverige. Redan nu ska omkring 800 000 pilgrimer ha anlänt till Mecka. De skadade delarna av moskén ska repareras snarast och årets hajj kommer att genomföras som planerat trots olyckan, uppger saudiska myndigheter. Patel tror inte att olyckan kommer att avskräcka besökare.

Nej, det var en olycka. Det går inte att förutse. De flesta fortsätter som vanligt.

Güner Kayhan vid Hadj Omra Resor, som organiserar resor från Sverige till Mecka, tror inte heller att olyckan kommer att hindra folk från att vallfärda.

Jag tror inte det. Vi har inte hört om någon som vill hoppa av, men det här är fortfarande ganska nytt så vi får se, säger han.

För närvarande pågår ett omfattande byggnadsarbete vid moskén. Den ska byggas ut med 400 000 kvadratmeter för att 2,2 miljoner människor ska få plats samtidigt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!