Dödsstraff för Bostonbombaren

En jury i Boston har enats om att Bostonbombaren Dzjochar Tsarnajev ska avrättas med en dödlig injektion.

Men ännu kan det ta långt tid innan domen verkställs.

15 maj 2015 22:18
Det finns stora möjligheter att överklaga just när det gäller dödsstraff, eftersom det är ett så allvarligt straff. Det kan dra ut väldigt på tiden, men det beror så klart på hur han själv ser på det här. Han är ju inte tvungen att överklaga, säger Merrick Tabor, USA-kännare och statsvetare vid Stockholms universitet.

Han menar att det kan dröja många år innan Tsarnajevs möjligheter att överklaga sitt dödsstraff är uttömda och hans avrättning verkställs.

Ingen reaktion

Juryn hade att välja mellan dödsstraff och livstids fängelse utan möjlighet till benådning. Samma jury fann för två veckor sedan 21-åringen skyldig till bland annat mord och stämpling till terrorbrott i samband med Boston Marathon 2013. Tsarnajev och hans bror genomförde ett sprängattentat som krävde tre människors liv och skadade 264 vid tävlingen. Brodern Tamerlan dog under den polisjakt som följde på attentatet.

Tsarnajev uppvisade ingen reaktion när dödsdomen meddelades, rapporterar AP. Han satt med böjt huvud och händerna knäppta framför sig när juryns avgörande lästes upp.

Advokaterna har försökt rädda livet på den åtalade genom att hävda att han stod under inflytande av sin äldre bror.

Domen var ingen överraskning för Merrick Tabor:

Om man inte tillämpar dödsstraffet i det här fallet så finns det knappast något annat fall där man kan göra det. Det finns ytterst lite tveksamhet kring hans skuld.

Få tveksamma

Merrick Tabor tror inte att domen i Boston kommer att väcka några större reaktioner.

Det finns så klart de som är emot dödsstraffet och de som är tveksamma eftersom det finns risk att fel person döms. Men i det här fallet finns det ytterst få som är tveksamma till Tsarnajevs skuld, säger han.
Han har inte heller ingått i en större organisation, där syftet med bombdådet har varit att dra uppmärksamhet till själva rörelsen. Det hade annars kunnat vara ett starkt argument för att undvika dödsstraff, för att inte skapa en martyr.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!