Klockan 16.09, söndagen den 11 juni tog någon ut pengar i bankomaten på Husbyvägen i Borensberg. Polisen misstänker att det var den eller de personer som samma dag mördade paret utanför Mantorp som gjorde uttagen. Chefsåklagare Pär Andersson, som leder förundersökningen, uppger att det gjordes flera uttag från parets gemensamma konton – en del som lyckades och en del som misslyckades – under ett par minuters tid. Polisen har dock tvingats konstatera att den övervakningskamera som finns uppsatt i anslutning till bankomaten inte var aktiverad när uttagen gjordes.

– Tyvärr har den här kameran vid bankomaten varit avstängd just vid den här tiden. Det är naturligtvis inte bra. Sedan kan man tänka sig att den som tar ut pengar är maskerad. Men det finns utredningar jag har haft tidigare där gärningsmännen inte varit maskerade, säger Pär Andersson.

Vi har kontaktat Marie Bergmar som är bankchef på Swedbanks kontor i Motala och Borensberg. I det första samtalet sade hon att det var Bankomat AB som ansvarar för kameran. I ett andra samtal medgav hon dock att kamerautrustningen tillhör bankkontoret.

Artikelbild

| Bankomat. Övervakningskameran vid bankomaten i Borensberg var inte aktiverad när uttagen gjordes den 11 juni.

– Jag har inte så mycket att komma med. Det är en sådan sekretess på vad vi kan uttrycka för att inte skapa oro bland allmänheten. Men utrustningen tillhör banken. Men sedan har Bankomat AB och Loomis intressen i det här.

– Vi får av säkerhetstekniska skäl inte uttala oss vad som gäller för kamerautrustning. Det har att göra med att vi ska skydda medborgarnas pengar. Vi får hänvisa till polisens utredning.

Är inte övervakningskameran vid bankomaten i Borensberg alltid i gång?

– Det kan jag tyvärr inte svara på. Svaret på frågan har att göra med människors säkerhet. De går säkert att göra mer i frågan. Jag kan varken svara ja eller nej på frågan. Vi vill inte att folk ska oroa sig för sina pengar. Vi har haft flera dåd i Borensberg där vi har kunnat påvisa att man slagit sönder rutor och annat.

Var det något tekniskt fel eller var kameran medvetet avstängd?

– Jag kan inte svara på det. Jag får hänvisa till polisen, säger Marie Bergmar och fortsätter:

– Vi hoppas att de (polisen) hittar dem (gärningsmännen) och att vi kan bidra en annan gång.