Vanvårdslarm på äldreboende - tio avstängda

Tio anställda på ett äldreboende i Nacka kommun har stängts av, efter misstankar om kränkningar och vanvård. Kommunen har även gjort en polisanmälan.

27 januari 2017 17:45

Misstankarna rör ett äldreboende i området Saltsjöbaden. Tio medarbetare, bland dem en chef, stängdes på fredagen av från jobbet, i avvaktan på utredningarna.

Vi har fått uppgift om att medarbetare har uppträtt olämpligt mot en del boende, bland annat att de har använt ett kränkande språkbruk, både mot och inför boende, säger Katarina Friskman, kommunikatör på Nacka kommun, till TT.

Misstankarna handlar också om att en del boende inte har fått den omvårdnad de har rätt till. Katarina Friskman vill inte gå in på detaljer.

Vi håller fortfarande på att utreda vad det kan handla om, säger hon, men tillägger att kommunen betraktar uppgifterna som trovärdiga.
Det finns inget i dagsläget som tyder på att det är någon som har några fysiska skador, men det är naturligtvis också något som vi tittar på i utredningen, säger hon.
Vi ser naturligtvis väldigt allvarligt på det hela, det är därför vi agerat så snabbt, framhåller Katarina Friskman.

Uppgifterna blev kända för kommunen i torsdags och på fredagen stängdes medarbetarna av.

Boende och anhöriga har informerats och extra personal har satts in för att ersätta de avstängda, enligt Nacka kommun. Händelserna kommer även att anmälas till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT