Väntat resultat i det uzbekiska valet

Liberaldemokratiska partiet ser ut att gå som vinnare ur det uzbekiska parlamentsvalet. Ett val som har kritiserats för många allvarliga oegentligheter.

23 december 2019 15:51

Det Liberaldemokratiska partiet har hittills fått 43 av 128 platser i parlamentet och ser ut att bli det största partiet. Observatörer från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, är positiv till arbetet med att göra valet mer öppet, men säger att det funnits problem.

Även om en viktig milstolpe har nåtts har gamla problematiska vanor, även på valdagen, gjort klart att mycket arbete återstår, säger George Tsereteli, ledare för OSSE:s korttidsobservatörer.

"Nytt Uzbekistan, nytt val", löd myndigheternas paroll inför parlamentsvalet, där bara fem partier tilläts delta. Den största nyheten före valet var det ekologiska partiet, som haft särskilt tilldelade mandat i parlamentet men som aldrig tidigare ställt upp i val. Likt de andra fyra partierna har det dock inte ifrågasatt något av president Sjavkat Mirzijojevs förslag och stödjer till exempel bygget av ett kärnkraftverk. Partiet har hittills tilldelats elva platser.

Det var det Liberaldemokratiska partiet som inför 2016 års val nominerade Mirzijojev, som dock saknar partitillhörighet. Valet 2016 var det första sedan den tidigare diktatorn Islam Karimov dött efter 27 års hårdfört styre i vad som bäst kan liknas vid en polisstat. Den relativt reformvänlige Sjavkat Mirzijojev har under sin tid på posten gjort de ekonomiska och politiska systemen öppnare.

Rättad: I en tidigare version angavs fel land.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters