Valet ifrågasätts – Morales varnar för "kupp"

Oppositionen i Bolivia tänker protestera till dess det blir en andra omgång i landets ifrågasatta val.

Evo Morales, som är nära att få behålla presidentposten efter den första rundan, varnar för en högerkupp.

23 oktober 2019 02:01

Carlos Mesa, president Morales främste utmanare, uppmanar sina anhängare att "mobilisera permanent" på gatorna tills valmyndigheten kommer med ett nytt besked.

Rösträkningen i helgens val fick ett abrupt avbrott i söndags, när varken Evo Morales eller den främste utmanaren Carlos Mesa såg ut att få tillräckligt många röster för att vinna redan i den första omgången. När räkningen återupptogs på måndagen hade Morales dragit ifrån och såg plötsligt ut att vinna.

"Förberedde kupp"

Anklagelser om valfusk riktades snabbt mot president Morales läger – och i flera städer utbröt oroligheter, som på sina håll urartade i våldsamheter. Valkontor har stuckits i brand och demonstranter har drabbat samman med polis.

Oppositionen ligger bakom detta i maskopi med utländska aktörer, enligt Evo Morales, som höll ett tal i regeringskansliet på onsdagsmorgonen.

Jag har kallat till detta möte för att förkasta, inför det bolivianska folket och inför världen, den statskupp som pågår. Högern hade förberett sig för en kupp med internationellt stöd, sade den sittande presidenten, och uppmanade folket att "försvara demokratin".

Senare framträdde han vid ett militärt evenemang där han sade att militären enar det bolivianska folket och att den har en plikt att säkra nationens territorium.

Observatörer tvivlar

Antonio Costas, biträdande chef för Bolivias valmyndighet, meddelade tidigare sin avgång. Enligt hans avskedsansökan beror det på hans "dumma" beslut att pausa rapporteringen av rösträkningen, vilket han anser ha rubbat förtroendet för hela valprocessen.

Med 97 procent av rösterna räknade ligger Evo Morales likväl inte tillräckligt långt före Carlos Mesa för att gå vinnande redan ur den första omgången. Presidenten har 9,5 procentenheters marginal, när det krävs 10.

Den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS, som agerar observatör vid valet, ifrågasätter resultaträkningen och anser att en andra valomgång borde hållas alldeles oavsett hur den slutar, sett till hur "drastiskt" räkningen svängde. EU, USA och Brasilien har också uttryckt tvivel.

Evo Morales har varit Bolivias president sedan 2006. Innan dess var det Carlos Mesa som var det, i fem år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters