Vallonien spärrar EU:s Kanada-avtal

Vallonsk ovilja fortsätter att hålla EU:s Kanadaavtal på halster.

Obegripligt, säger handelsminister Ann Linde (S) sedan en uppgörelse inte gått att nå vid ett extramöte i Luxemburg i dag.

18 oktober 2016 11:39
27 länder är redo att skriva under och tillämpa avtalet provisoriskt, men Belgiens representant sade att "även om den federala regeringen är fullt nöjd så har vi inte med oss delstatsparlamentet i Vallonien", berättar Linde efter handelsmötet i Luxemburg.

Nu hoppas hon i stället på en lösning i samband med EU-ledarnas toppmöte i Bryssel på torsdag och fredag.

Det är klart att jag är besviken att vi inte kunde ta det nu, men eftersom det inte är kört och eftersom ändå den belgiske handelsministern lät alla förstå att det inte är kört så tror jag ändå att man kommer att kunna gå vidare. Men vi vet inte förrän det är helt klart, säger Linde.

Avgörs i Belgien

Det intryck hon fått är att läget i Vallonien inte är helt låst, utan att landsdelen ska kunna övertygas med hjälp av ytterligare förklaringar eller deklarationer kring avtalet.

Det blir Belgiens statsminister som får avgörandet i sin hand, konstaterar Linde.

Vad gäller Rumäniens och Bulgariens visumproblem har uppenbarligen en lösning nåtts, även om det inte kommer att offentliggöras förrän hela avtalet är klart.

De var helt nöjda med allting, men de vill att Kanada säger att det som vi har kommit överens om också gäller. Och det kommer inte Kanada att säga förrän de vet att vi har Belgien med oss, säger Linde.

Valloniens motstånd beror bland annat på en allmän oro över globaliseringens negativa effekter. Ironiskt, tycker Linde, som anser att Ceta-avtalet till skillnad mot gamla tiders handelsavtal de facto behandlar den oron.

"Obegripligt"

När man äntligen har fått in kapitel om hållbar utveckling, att man även ska ta hänsyn till livsmedelsstandard, att man inte ska sänka några standarder - det är precis det som frivilligorganisationerna har krävt i årtionden. Och nu när vi äntligen får ett avtal som har just de delarna så är man inte nöjd med det. Jag tycker att man missar en historisk chans om man inte tar den här möjligheten att få igenom Ceta, säger handelsministern.
Vi kan dra in hela globaliseringsdiskussionen till en ny positiv era - men allt det står på spel nu, egentligen för samma oro. För mig är det faktiskt ganska obegripligt, säger Linde.

Valloniens ja krävs för att Belgiens federala regering ska kunna säga ja - och därmed öppna för att Ceta-avtalet provisoriskt ska kunna träda i kraft från och med årsskiftet. Handelsvännernas förhoppning har varit att Kanadas premiärminister Justin Trudeau ska få skriva på slutgodkännandet när han besöker Bryssel i nästa vecka.

Ingen Trudeau?

Om inte stats- och regeringscheferna kan lösa den vallonska knuten under sitt toppmöte på torsdag och fredag lär dock Trudeau knappast bry sig om att åka över Atlanten.

Det kommer naturligtvis inte att bli ett toppmöte (med Trudeau) om vi inte kan nå en uppgörelse, fastslår EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.

Malmström frågar sig även vem EU ska kunna handla med om det inte går med Kanada.

Om vi inte kan skriva ett väldigt bra avtal med ett land som Kanada - en av våra närmaste allierade, ett av de mest demokratiska länderna i världen, med en progressiv, proeuropeisk regering som vi arbetar väldigt nära med i globala frågor, klimat och migration - så kommer resten av världen att undra vem vi kan ha avtal med? Det här är ett bra avtal för europeiska arbetare, konsumenter och entreprenörer, säger Malmström i Luxemburg.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Luxemburg, TT:s korrespondent