Dagens demonstrationer beskrivs som de mest omfattande sedan protesterna mot centralregeringen i Peking började för snart fyra månader sedan. På flera platser blev det våldsamt, och polisen rapporteras förutom vattenkanoner även ha använt tårgas och skjutit gummibeklädda kulor mot demonstranterna. I stadsdelen Tsuen Wan gick protesterande till attack mot kravallpolisen med bland annat paraplyer, och polisen tvingades retirera. Attackerna var ett ilsket svar på att polisen strax innan hade gripit ett antal personer.

En skjuten

I samma stadsdel blev en demonstrant skjuten av polis. En anonym källa inom Hongkong-polisen berättar för AFP att en polis öppnat eld mot en demonstrant och skjutit personen i bröstet med skarpa skott. Den skadade fick första hjälpen på plats innan ambulans anlände och tog offret till sjukhus. Mannen uppges ha varit vid medvetande när han fördes bort.

Artikelbild

| Protesterande satte eld på bråte under dagens oroligheter.

Filmsekvenser som uppges visa händelseförloppet har lagts upp på nätet. Det rör sig om ett flertal filmer från olika vinklar men det finns ännu ingen oberoende granskning av dem. En film publicerad på Youtube av Hong Kong Free Press visar hur en kravallpolis höjer sitt vapen och skjuter en demonstrant i bröstet på nära håll.

Hongkongs polis har inte kommenterat uppgifterna om skjutningen officiellt, men säger att man skjutit skarpa skott i luften vid tidigare sammandrabbningar.

Totalt har 15 personer skadats under dagen, varav en allvarligt, uppger talesperson för sjukhuset utan att ge närmare detaljer. Talespersonen kunde inte bekräfta om den allvarligt skadade personen var den skjutne.

Detta är första gången någon har skjutits under protesterna. I juni omkom en aktivist efter att ha fallit ned från en byggnad.

Artikelbild

| Polisen avfyrar tårgas mot demonstranterna.

Trotsade förbud

Hongkong rapporteras vara i stort sett igenbommat under firandet av Kinas 70-årsdag. Tiotusentals personer ska ändå ha trotsat demonstrationsförbudet och gett sig ut på gatorna där de kastade ägg på porträtt av president Xi Jinping. De stora plakat som satts upp för att fira jubiléet slets ned och trampades sönder. Folkmassorna ignorerade uppmaningar från polisen om att skingra sig.

Efter tre månader har våra krav fortfarande inte uppfyllts. Vi måste fortsätta, säger en maskerad demonstrant.

I centrala Hongkong tågade tusentals mot kinesiska centralregeringens byggnad, där de stoppades av kravallpolis som pressade tillbaka folkmassorna med vattenkanoner medan demonstranterna kastade brandbomber. En intilliggande domstolsbyggnad fick evakueras.

EU manar

Dagens våldsamheter får EU att uppmana till "nedtrappning och återhållsamhet".

I ljuset av de fortsatta oroligheterna och våldet i Hong Kong fortsätter Europeiska unionen att betona att dialog, nedtrappning och återhållsamhet är den enda vägen framåt, sade talepersonen Maja Kocijancic till reportrar.

I stadsdelen Tuen Mun uppges att poliser har blivit attackerad med frätande ämnen, och att flera poliser skadats. Myndigheterna har publicerat en bild som visar en polis med brännskador på överkroppen och hål i uniformen.

De omfattande protesterna i den tidigare brittiska kolonin Hongkong inleddes i våras för att stoppa ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Demonstrationerna har senare breddats med krav om demokratireformer och lösare tyglar från Peking.