Polisen i region Väst har varit tydlig med att fredagens EU-toppmöte kommer att leda till kraftiga trafikstörningar under vissa tider. Samtidigt tycks många göteborgare redan under torsdagen ha valt att arbeta hemifrån eller att åka kollektivt.

Det har flutit på enligt plan. Vi har haft vissa trafikstörningar mellan Landvetter och Göteborg, men det har funkat bra, säger Jenny Widén, presstalesperson vid polisen i region Väst.
Det är inte så mycket trafik ute i övrigt, så det är vi tacksamma för.
Artikelbild

| "Vår förhoppning är att den reguljära trafiken ska fungera precis som vanligt", säger Charlotte Ljunggren, flygplatschef på Landvetter.

Åk tidigt!

Den första stora avspärrningen av trafiken gjordes under eftermiddagen och fick också långa köer till följd på vägen mellan flygplatsen och centrala Göteborg. Ett liknande scenario väntar då alla ska tillbaka till Landvetter efter fredagens möte.

Om man ska flyga från Landvetter måste man vara ute i god tid för att vara säker på att komma med sitt plan. Men vår förhoppning är att den reguljära trafiken ska fungera precis som vanligt, säger flygplatschefen Charlotte Ljunggren.

Utmaning i morgon

Artikelbild

| "Vi hoppas att polisen löpande ska släppa på trafiken mellan kortegerna", säger flygplatschefen för Landvetter, Charlotte Ljunggren.

Exempelvis SAS har vädjat till sina resenärer att vara ute i god tid, men har samtidigt lovat att i möjligaste mån boka om passagerare till nästa flight om man missar sitt plan. Värre är det för charterresenärer där arrangörerna frånsäger sig allt ansvar för följderna av trafikproblemen.

Skulle man missa planet för att man inte kommer fram i tid är det en försäkringsfråga. Det är inget vi kan ta ansvar för, vare sig det handlar om ett EU-toppmöte eller väderkaos, säger Barbro Holmberg, informatör på Vingresor.
Artikelbild

| Resenärer som väl kommer fram till terminalen ska inte märka av toppmötet. Dignitärer körs direkt från plattan ut på motorvägen och vidare till Göteborg. Arkivbild.

Kring Svenska Mässan och Eriksberg står avspärrningarna på plats. Omläggningar av buss och spårvagnstrafik gör att det blir besvär för vissa resenärer.

Den stora utmaningen i trafiken väntas ske på fredagsmorgonen när överfarterna över Götaälv, från innerstaden ut till Hisingen, spärras av för transporterna till toppmötet. Men alla dignitärer beräknas vara på plats i Eriksbergshallen före klockan 8.