Kyrkan tar nya teknikgrepp i coronatider

Kyrkan vill behålla kontinuiteten, men nyttjar nu nya sätt att nå människor som inte kan komma till kyrkan. "Så från söndag har vi tänkt livesända våra gudstjänster", säger kyrkoherde Magnus Svensson.

20 mars 2020 22:00

– Kyrkan har stått för kontinuitet och trygghet så för oss är det viktigt att vi inte bara drar igen kyrkporten och låser och håller oss innanför och inte möter någon människa. Det är inte kyrkans sätt att vara kyrka, säger Magnus Svensson.

Han påpekar att de ändå är lyhörda och verkar i samförstånd med rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och stiftsorganisationen.

– Det betyder att vi valt att fortsätta fira gudstjänst som vanligt. Vi uppmanar att man ska sitta glest. Vi tror att det är viktigt att vi fortsätter att fira gudstjänst. Även om man inte är där vet man att det finns de som går dit och ber och firar mässa, säger han.

Inte heller andra aktiviteter såsom sopplunch och annat ställs in. De utgår från människors egna ansvar och tror att den som vet med sig att man tillhör en riskgrupp själv väljer att stanna hemma.

 

Magnus Svensson berättar att han haft en diskussion med medarbetarna om vad de kan göra i dessa tider och hur de ska kunna nå ut.

– Så från söndag har vi tänkt livestreama våra gudstjänster så att man kan följa med på dem hemma, säger han.

Ännu är inte allt klart kring det tekniska.

– Preliminärt kommer det att vara livestreamat via vår Facebook, säger han.

Dessutom kommer det troligtvis att läggas upp en fil på deras hemsida där gudstjänsten kan ses efteråt.

– Det här kanske blir en teknikförändring som blir bestående för att nå dem som inte kan komma för det finns ju alltid ett antal människor som av olika anledningar inte kan komma till kyrkan.

 

De nya omständigheterna med anledning av coronasmittan har även lett till ytterligare nya sätt att kunna stötta medmänniskor.

– Från måndag kommer vi ha det vi kallar för diakonitelefon som är öppen mellan nio och tolv. Det kommer vara bemannat varje vardag så länge det behövs. Dit kan människor ringa om man är orolig och man vill prata eller om man behöver hjälp med något.

Hjälp kan till exempel innebära att man behöver någon som kan handla eller hämta ut mediciner på Apoteket.

– Eller om man behöver någon annan hjälp, då kan man ringa den här diakonitelefonen. Så kommer vi se vad vi kan hjälpa till med, säger han.

Att driva diakonitelefonen blev ett gemensamt beslut i arbetslaget.

– Det här vill vi göra för människor just nu, säger han.

Diakonitelefonen kommer att vara öppen för alla.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Katarina Hydén