Hon startar eget mitt i coronatider

Helli Björklund tar över butiken Tre Systrar mitt i en tid som präglas av coronaviruset på olika sätt. "Det kanske kommer att ta lite tid, men det kommer att gå bra", säger hon.

27 mars 2020 06:00

– Jag har hållit på med fotvård i sex år ungefär, men problemet för mig är att min högra hand inte vill vara med riktigt och det värker och brinner i fingrarna. Det är en gammal arbetsskada, säger hon.

Handen har gjorde att det började bli lite jobbigt och det ledde till funderingar på vad hon skulle kunna göra istället. 

–  Jag gick där och gnällde lite och försökte stå ut och så blev det så i höstas att min favoritbutik skulle lägga ner. Jag satt hemma och gnällde för min man att handen gjorde ont och de skulle stänga och var ska jag då handla mina kläder och så. Då sade han "Men köp butiken då", säger hon.

Tanken på att hon nog visst skulle kunna köpa butiken började gro.

– Jag gick och funderade på det och visste att de inte hade hittat någon köpare.

 

En dag gick hon in i butiken och pratade med ägarna om hur de hade gjort när de startade. Det hela ledde till ett beslut att Helli skulle ta över butiken.

– Sedan hade jag väl inte tänkt att det skulle bli ett jäkla virus just nu, men det visste jag ju inte i november, säger hon.

Hon ser övertagandet som en framtidssatsning.

– Man måste våga satsa och göra något annat, säger hon.

Hon öppnar butiken på lördag även om det råkar hamna mitt i ett läge där det mesta på ett eller annat sätt påverkas av corona och restriktioner kring det.

– Jag kan ju inte skjuta på det. Jag får leveranser hela tiden och känner att det här kommer att gå bra ändå. Man får försöka se det positivt och man kanske inte får värsta rusningen, men jag tror ändå att man måste våga.

 

Hon hade tänkt sig en festlig öppning av butiken.

– Nu blir det en lugn öppning av butiken och så hoppas jag att folk vågar komma ut och titta. Jag har stor förhoppning om framtiden, säger hon.

Namnet kommer hon behålla.

– Butiken kommer fortfarande heta Tre Systrar, men jag har en helt annan logga, säger hon.

Hon berättar att hon själv har två systrar även om de inte bor här i närheten.

– Namnet är så inarbetat här så jag tycker att det är dumt att ändra på det.

I Vadstena består handeln av enskilda butiker som inte hör till stora kedjor.

– Det gör nog att folk ändå vågar sig ut och kan komma in och titta. Det är många som varit nyfikna och tittat när vi skyltat i fönstren och så. Jag ser det positivt. Det kanske kommer att ta lite tid, men det kommer att gå bra. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Katarina Hydén