De planerar stor hantverksmässa i Vadstena

Planerna är i full gång för en hantverksmässa där arrangörerna vill sätta Vadstena på kartan. "Vi ska försöka göra det här till en årlig mässa", säger projektledaren Elisabeth Karlsson.

12 januari 2020 16:00

Elisabeth Karlsson, projektledare på Kulturevent, var involverad i Gammeljul som arrangerades i samverkan med Visit Vadstena. Hon vill nu lyfta fram Vadstenas historiska betydelse som vallfartsort i Europa.

Hantverksmässan som är planerad till den 19 juli ska ha fokus på kunskapen kring det textila hantverket såsom bland annat knyppling. Den 18 juli planeras en förmarknad att hållas.

Mässan ska vara i Övre hamnparken vid slottet. På plats kommer en fotoutställning om Märta  Måås-Fjetterström, som ursprungligen kom från Vadstena, att finnas.

– Vi fokuserar mycket på det textila hantverket, säger Elisabeth Karlsson.

 

Just nu planeras programmet för mässan som de räknar med ska ha 100-200 utställare. Kontakter tas med hantverkare, konsthantverkare och andra aktörer som kan vara intresserade. Mässan ska ha både lokalt förankrade utställare och mera långväga.

– Vi har bjudit in Finlands, Norges och Danmarks textilutställare, säger hon.

På mässan kommer att förutom textilhantverkare har andra hantverkare och konsthantverkare samt mathantverkare. Glas, smide och keramik nämns bland utställare som redan visat intresse.

– Det kommer att finnas mycket närproducerad ekologisk mat, säger hon.

 

Arrangörerna räknar med tusentalsbesökare under mässhelgen. 

– Vi ska försöka göra det här till en årlig mässa.

Som ett led i planeringsarbetet ska arrangörerna hålla ett frukostmöte i Vadstena den 21 februari.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!