Därför uppmärksammas Pride på Naturum

Samkönade par, könsbyten och pappor som föder barn. Naturens mångfald uppmärksammas på Naturum Tåkern.

12 september 2019 08:00

Den 21 september är det dags för Vadstena Pride. I samband med det håller Naturum Tåkern en guidning om den normfria naturen. 

– Som biolog har man en annan syn på vad som är "normalt" och inte när man har naturen att relatera till. Vi tycker att det är värt att lyfta, säger Malin Granlund Feldt, naturguide och föreståndare.

När två svanar ses på Tåkerns vatten antar många att det är en hane och en hona. Så behöver det inte vara. I djurvärlden finns en större variation än så.

– Det kan också vara ett samkönat par, alltså två hanar eller två honor som lever tillsammans, säger naturguide Kjell Antonsson.

Han fortsätter:

– Änder är nog det bästa exemplet vi har. En del änder är inte så noga med vilket kön de tillhör och de kan bilda alla möjliga familjekonstellationer. Det behöver inte ens vara ett par, det kan lika gärna vara tre vuxna som bor ihop och tar hand om varandras barn.

I naturen finns djur som byter kön, organismer med två kön, fäder som föder barn och mycket annat som inte faller inom normen.

– Småkryp är min favoritgrupp och där finns bland annat åtskilliga exempel på hermafroditer. De är både hona och hane samtidigt och kan sköta befruktningen själva, säger Kjell Antonsson.

Guidningen ifrågasätter sociala normer och föreställningar om vad som är naturligt.

– Jag tror i och för sig att många av de människor som deltar under en sån här dag redan har en vidare syn på det hela men jag hoppas också att den breda allmänheten kommer hit och blir lite överraskad, säger Kjell Antonsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Biamont