V-ledamöter vill ge Greta Thunberg fredspriset

30 januari 2020 16:28

Greta Thunberg och klimatrörelsen Fridays for future (FFF) borde få Nobels fredspris för 2020. Det anser Vänsterpartiets riksdagsledamöter Håkan Svenneling och Jens Holm och nominerar henne och FFF till årets pris.

Det arbete Thunberg och rörelsen har gjort har bidragit mycket till att föra upp klimatfrågan på allra högsta politiska nivå, och utan dem hade frågan inte varit lika aktuell, hävdar de båda V-ledamöterna. De motiverar också nomineringen med att klimatfrågan är en fredsfråga eftersom klimatförändringar kan orsaka konflikter och skapa klimatflyktingar.

Greta Thunberg och Fridays for future har byggt upp en global rörelse med minimala resurser, säger Jens Holm, som är klimatpolitisk talesperson för V, och noterar att även det skiljer dem från tidigare fredspristagare med klimatprägel – USA:s förre vicepresident Al Gore samt IPCC, FN:s klimatpanel, 2007.

Inför utdelningen av fredspriset 2019 var Greta Thunberg en av förhandsfavoriterna, men priset gick till Etiopiens premiärminister Abyi Ahmed Ali.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT