Det är dags att leverera. Det här är det enda sättet för EU att vara trovärdigt, betonade EU:s klimatkommissionär Miguel Arias Cañete när han i morse inledde de 28 EU-ländernas klimatministermöte i Bryssel.

Även Frankrikes miljöminister Ségolène Royal tog upp samma tema.

Det här är viktigt för trovärdigheten i utsläppshandeln. Industrin behöver få en tydlig miljösignal, sade Royal.

Gemensamt förslag

Med sig in på mötet hade Frankrike, Sverige, Nederländerna och Luxemburg ett gemensamt förslag om att de utsläppsrätter som legat outnyttjade i den så kallade marknadsstabilitetsreserven ska slopas automatiskt efter fem år.

Sveriges klimatminister Isabella Lövin (MP) var optimist på förhand.

Vi är väldigt glada att vi har kommit så här långt och att det finns ett växande stöd för det här förslaget. Sedan ska man inte uttala sig på förhand innan vi ser vart vi kommer. Men det är helt klart ett förslag som har hyfsat starkt stöd och något som vi kommer att kunna förhandla om utifrån förslag som finns på andra sidan, sade Lövin på en pressträff i Bryssel i går.

Kamp om procenten

Reserven är bara en del i ett komplicerat system där det gäller att hitta rätt balans mellan fria och utauktionerade utsläppsrätter och vilka företag, industrier och verksamheter som ska kunna gynnas av moderniserings- och innovationsfonder.

En av striderna står kring den så kallade "linjära reduktionsfaktorn" - det vill säga med hur många procent antalet utsläppsrättigheter ska minskas varje år från 2021.

Isabella Lövin betonade i sitt inlägg inför kollegorna i morse att en översyn behövs. Hennes nederländska kollega Sharon Dijksma sade rent ut att reduktionsfaktorn måste höjas.

2,2 procent räcker inte. Vi behöver gå upp till 2,4, sade Dijksma.

Vill nå kompromiss

EU-ländernas mål i dag är att nå en uppgörelse som sedan kan kompromissas ihop med det som EU-parlamentet för sin del slog fast för knappt två veckor sedan.

Samtidigt är trycket hårt även från andra sidan, med flera länder som anser att EU inte får gå för fort fram.

Att komma fram till en uppgörelse har inte varit lätt. Dagens förhandlingar har dragit ut på tiden och först vid 17-tiden fick ministrarna ett slutbud att ta ställning till.

Ordförandeskapet har arbetat intensivt de senaste fem timmarna och vi är nu redo att lägga fram vårt kompromissförslag, sade ordförandelandet Maltas miljöminister José Herrera.