USA och Mexiko överens om migranter

Det blir inte några amerikanska tullar mot Mexiko från och med nästa vecka som planerat.

Efter tre dagars förhandling är länderna överens om åtgärder för att minska antalet migranter som tar sig genom Mexiko mot USA.

8 juni 2019 03:03

I ett gemensamt uttalande säger länderna att Mexiko kommer att vidta åtgärder utan motstycke för att förhindra strömmen av migranter som färdas genom landet mot USA, inklusive att sätta in nationalgardet.

Vidare säger länderna att Mexiko speciellt ska arbeta med att stoppa människohandel och smuggling. USA kommer dessutom att skicka tillbaka migranter till Mexiko under tiden som deras ärenden utreds i USA.

Enligt uttalandet kommer länderna fortsätta samtalen för att presentera en mer omfattande, långsiktig lösning om 90 dagar.

"Rättvis balans"

Mexikos utrikesminister Marcelo Erbrard uppger att nationalgardet kommer att sättas in från och med måndag.

Jag tycker att det är en rättvis balans, säger han.

Däremot har USA inte förmått Mexiko att acceptera status som säkert tredjeland, vilket skulle ha tvingat dem att permanent ta emot de flesta migranter som passerar landet från Centralamerika på väg till USA för att söka asyl.

Säkerhetshot

USA:s president Donald Trump har tidigare hotat med tullar på fem procent på alla varor från Mexiko från och med måndag.

På natten mot lördag svensk tid skriver i stället presidenten på Twitter att han är "glad över att informera er om att USA har kommit fram till ett undertecknat avtal med Mexiko. Tullarna som skulle ha trätt i kraft från USA mot Mexiko på måndag, är härmed uppskjutna på obestämd framtid".

"Mexiko har i sin tur gått med på att vidta hårda åtgärder för att begränsa antalet migranter genom Mexiko", fortsätter han.

Det var i förra veckan som president Trump hotade att införa tullarna – och att gradvis öka dem upp till som mest 25 procent – till dess att "problemet med olaglig invandring är löst". Trump har påstått att Mexiko varit passivt delaktigt i att tillåta massinvandring mot USA och att detta utgjort en kris och ett extraordinärt hot mot USA:s säkerhet.

Bakgrund: President Trump och USA:s södra gräns

Gränssäkerhet och en tuffare invandringspolitik är profilfrågor för USA:s president Donald Trump. Ett av hans mest framträdande löften under valrörelsen 2016 var att bygga en gränsmur mot Mexiko.

Trump hävdade då som nu att brottslingar och narkotika flödar över USA:s södra gräns och att en mur är det enda sättet att stoppa detta.

Under sin tid vid makten har presidenten på olika sätt stramat åt migrationspolitiken. I fjol meddelades bland annat att nolltolerans råder mot olaglig invandring och att alla som olagligt tar sig över den södra gränsen ska gripas och åtalas. De senaste månaderna har antalet gripanden ökat dramatiskt.

Under valrörelsen hette det att Mexiko skulle betala för bygget. Det kravet har Trump tvingats backa ifrån, men han hävdar att Mexiko ändå kommer att stå för pengarna i och med omförhandlade handelsavtal.

Direkt finansiering av murbygget har dock blivit en huvudvärk för Vita huset. I budgetförhandlingar i höstas begärde Trump 5,7 miljarder dollar. Kravet gick inte att få igenom i kongressen, vilket resulterade i en rekordlång nedstängning av delar av statsapparaten under vilken 800 000 statsanställda permitterades.

Genom kongressförhandlingar i februari avsattes knappt 1,4 miljarder dollar för gränsbarriärer. Presidenten skrev under den budgeten men utlyste samtidigt nödläge för att frigöra ytterligare medel. En majoritet i kongressen röstade i mars för att avbryta nödläget, men då lade Trump in sitt första presidentveto.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP