"Vi samlar fortfarande information om den här händelsen, men vi upprepar vår varning: Om Assadregimen använder kemvapen kommer USA och våra allierade att svara snabbt och lämpligt", säger utrikesdepartementets talesperson Morgan Ortagus i ett uttalande.

Enligt henne är den påstådda attacken även ett brott mot vapenvilan i Idlibområdet.

"Regimens attacker mot samhällena i nordvästra Syrien måste upphöra", säger hon och tillägger att USA:s president Donald Trump i september förklarade att en attack mot nedtrappningszonen där vore "en vårdslös upptrappning som hotar att destabilisera området".

Upprepad användning?

Sedan den terrorstämplade alliansen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) tog full kontroll över stora delar av Idlibområdet i januari har regimens angrepp intensifierats.

Enligt FN:s utredare har president Bashar al-Assads regim använt sig av kemvapen över 30 gånger sedan 2013. I fjol användes exempelvis klorgas i Idlibprovinsen och i en rebellkontrollerad förort till huvudstaden Damaskus, enligt FN.

Regimen förnekar användandet av kemiska vapen. FN har även rapporterat om kemvapenattacker som inte tillskrivs styret i det krigshärjade landet.

Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, säger att det inte har några uppgifter om den påstådda klorgasattack som USA nu larmar om.

Strider i området

Däremot ska tolv civila ha dödats på onsdagen i ett flyganfall mot en marknad i Idlibprovinsen, vilket enligt SOHR utfördes av regimen. Ytterligare 18 människor skadades när stridsflygplan slog till mot staden Maaret al-Numan.

Ytterligare elva civila dödades av regimens flygangrepp och artillerield i olika delar av Idlib, däribland fem i staden Saraqib, enligt SOHR.

Enligt Ryssland slog syriska regeringsstyrkor tillbaka tre stora attacker av jihadister i Idlib på onsdagen. I ett uttalande anger Ryssland att motsidan satte in cirka 500 stridande i attackerna, liksom sju stridsvagnar och cirka 30 pick up-fordon med tunga kulsprutor påmonterade.

Dessutom har rebeller i Idlib under samma dag genomfört en robotattack mot den ryska flygbasen Hmeimim, uppger Ryssland. Men robotarna träffade inte sina mål.

180 civila har dödats i det konflikthärjade landet sedan den sista april enligt SOHR:s beräkningar. FN uppger att tiotusentals människor har flytt sina hem.