USA kan vara på väg mot recession

Amerikansk ekonomi kan stå inför en recession. Så tolkas det faktum att räntorna på de långfristiga statsobligationerna faller i USA.

14 augusti 2019 22:22

Räntan på den tvååriga amerikanska statsobligationen var på onsdagen tillfälligt högre än avkastningen på den tioåriga obligationen – en omvänd ordning på statspapperen som inte inträffat sedan 2007. Och det har tidigare varit ett förebud om att en recession är i antågande.

Också räntan på statsobligationen med en löptid på 30 år föll på onsdagen. Även den räntan anses ge en fingervisning om vart inflationen – och ekonomin i stort – är på väg, skriver Wall Street Journal.

Samtidigt kom statistik från Tyskland som visade att landets industriproduktion minskade under årets andra kvartal jämfört föregående tremånadersperiod. Dessutom redovisades motsvarande siffror från Kina, där industriproduktionen ökade mindre än vad analytikerna hade spått.

Investerarna på Wall Street hade tidigare glatts åt ett överraskande besked från president Donald Trump dagen innan: plötsligt drog han tillbaka planerna på att införa ytterligare tullar på kinesiska varor. Men nu ledde onsdagens nyheter sammantaget till att de ledande indexen på New York-börsen rasade cirka 3 procent.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters