Uppgifter: Svensk gripen i Etiopien

En svensk-etiopisk politiker från Stockholm har frihetsberövats i Etiopien, rapporterar etiopiska medier.

Andualem Tadesse Boltena, 35, greps i torsdags i Sodo, enligt uppgifter.

21 december 2019 17:42

Andualem Tadesse Boltena är generalsekreterare i det politiska partiet Wolayta National Movement (WNM) som driver frågan om att Wolaitadistriktet ska bli en egen region med visst självstyre, enligt Etiopienexperten Kjetil Tronvoll, professor i freds- och konfliktsforskning vid Bjørknes Høyskole i Oslo.

Tronvoll träffade Boltena i november i samband med en resa till regionen, och var i sms-kontakt med honom i torsdags.

Då sade han till mig att han hade fått hot och varningar från någon kontakt inom regimen att han är på väg att gripas och att han måste ta sig därifrån, säger Tronvoll till TT.

Oklara anklagelser

Den lokala nyhetssajten Addis Standard skrev samma dag att Boltena har gripits, och hänvisade till ett uttalande på WNM:s Facebooksida.

Kjetil Tronvoll säger att han har varit i kontakt med tre av varandra oberoende källor i regionen som bekräftar frihetsberövandet. Boltena ska ha gripits tillsammans med två andra personer, som senare frigavs. Han uppger att han har fått ny information på lördagen om att Boltena är fortsatt frihetsberövad.

Tronvoll känner inte till om det riktas anklagelser mot Boltena.

Mina kontakter, folk på marken, säger att regeringspartiet försöker att fabricera bevis. Jag vet inte om han är skyldig eller oskyldig, säger Tronvoll.

UD bekräftar inte

Under den senaste veckan har människor i Wolaita demonstrerat dagligen för att få bilda en egen region, enligt Tronvoll.

Wolaita sökte för ett år sedan om att få den statusen, och konstitutionen säger att det är en relativt enkel procedur, men myndigheterna har stoppat alla andra folkslag än Sidama i den södra regionen från att hålla folkomröstningar, säger han.

Utrikesdepartementet kan varken bekräfta eller dementera huruvida Andualem Tadesse Boltena har frihetsberövats.

Det är ingenting som vi känner till, men vi kommer att undersöka det med ambassaden. Det är den enda kommentar jag kan ge i nuläget, säger Julia Eriksson Pogorzelska på UD:s presstjänst.
Fakta: Wolaita

Distrikt i regionen Södra nationerna (Ye Debub Biheroch Bihereseboch na Hizboch) i centrala Etiopien. Södra nationerna är en av landets nio etniska regioner som lyder under den federala regeringen.

Den största staden i Wolaita är Sodo med omkring 80 000 invånare.

Källa: Bjørknes Høyskole

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erik Paulsson Rönnbäck/TT