Demonstranter stormade USA:s ambassad i Irak

Tusentals ilskna demonstranter attackerade på nyårsafton USA:s ambassad i Iraks huvudstad Bagdad.

Säkerhetsstyrkor svarade med tårgas när en del av angriparna försökte storma området, och tolv personer uppges ha skadats.

31 december 2019 11:14

Protesterna riktar sig mot USA:s flygangrepp mot den Iranstödda shiamilisen Hizbollah-brigaderna i Irak i helgen.

Enligt utrikesdepartementet i Washington är personalen vid ambassaden i säkerhet och det finns inga planer på att evakuera dem. Ambassadören Matt Tueller befinner sig utomlands och kommer att återvända till ambassaden, heter det i uttalandet, enligt Reuters.

Försvarsminister Mark Esper säger att Pentagon kommer att förstärka bevakningen av ambassaden med fler soldater.

Den svenska ambassaden i Bagdad ligger cirka tre kilometer från den amerikanska och en UD-källa uppger för TT att verksamheten vid den svenska ambassaden inte har påverkats.

"Jag och den svenska regeringen följer utvecklingen noga", säger utrikesminister Ann Linde i en skriftlig kommentar för TT.

På Twitter skriver hon att hon är oroad över upptrappat våls och spänningar i Irak och att ambassaders och utländsk personals säkerhet måste garanteras.

Kastade sten

Det är sällsynt att demonstranter lyckas nå fram till den amerikanska ambassaden, som ligger inom högsäkerhetsområdet Gröna zonen. En ström av personer kunde dock tåga förbi flera kontrollstationer fram till ambassadens murar utan att stoppas av irakiska säkerhetsstyrkor, enligt nyhetsbyrån AFP.

Väl där började flera av dem kasta sten mot byggnaden och slita ner övervakningskameror. "Nej, nej, USA! nej, nej Trump" skanderade de. En säkerhetskur utanför ambassaden sattes i brand, och flera medier rapporterar att en grupp lyckades ta sig igenom den yttre barriären.

Amerikanska säkerhetsstyrkor svarade med tårgas och distraktionsgranater för att trycka tillbaka dem och skingra folkmassan utanför. Tolv milismän har skadats, uppger nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till sjukvårdskällor.

"Budskapet gick fram"

Något senare började en del av de milismän som lett protesterna att uppmana demonstranterna att lämna området.

Vårt budskap har nått fram, var goda att lämna området för att undvika blodsspillan, löd ett utrop enligt Reuters.

USA:s president Donald Trump twittrar att han förväntar sig att Irak ska "använda sina styrkor" för att försvara ambassaden. Han anklagar samtidigt Iran för att ligga bakom händelsen:

"Iran orkestrerar nu en attack mot USA:s ambassad i Irak. De kommer att hållas fullt ansvariga", skriver han.

Iraks premiärminister Adil Abd al-Mahdi, som leder en övergångsregering, uppmanade i ett uttalande demonstranterna att omedelbart lämna ambassadsområdet.

Egenmäktiga attacker

Pentagon meddelade i söndags att USA angripit Hizbollah-brigaderna som svar på raketattacker som resulterat i att en civilanställd amerikansk medborgare dödats.

Minst 25 milismedlemmar uppges ha dödats i de amerikanska flyganfallen. De totalt fem målen låg i både Irak och i Syrien. Abu Mahdi al-Mohandes, högt uppsatt befälhavare inom Hizbollah-brigaderna, har utlovat vedergällning.

Även Iraks regering har upprörts av USA:s agerande då man anser att anfallen genomförts utanför den USA-ledda koalitionens mandat och att de kränkt landets suveränitet.

Oroligheterna inträffar i ett läge där Irak skakats av stora folkliga protester under flera månader som nyligen tvingade Adil Abd al-Mahdi att meddela sin avgång.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT