Ukraina växlar fångar med utbrytarrepubliker

President Volodymyr Zelenskyj gick till val på att avsluta konflikten i östra Ukraina och växlade under söndagen fångar med de proryska separatisterna.

Men på hemmaplan är kritiken hård.

29 december 2019 10:52

Den 10 december möttes Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Rysslands dito Vladimir Putin i Paris för att diskutera konflikten i östra Ukraina, där Rysslandsstödda separatister utropat självständighet.

Det kylslagna sammanträdet resulterade i en överenskommelse om "fångutväxling, tillbakadraganden och förtydligande om eldupphör". Under söndagsförmiddagen rullade bussar med frihetsberövade, under omfattande militärbevakning, mot de separatiskkontrollerade regionerna för att sätta planerna i verket.

Runt fem timmar senare hade totalt 200 fångar utväxlats, mellan å ena sidan Ukraina, å andra sidan utbrytarrepublikerna Dontesk och Luhansk.

"Det ömsesidiga frisläppandet av fångar har avslutats. 76 av oss är säkra på Ukrainakontrollerat territorium", skrev president Zelenskyjs kansli på Twitter strax före klockan 15.

Kritik på hemmaplan

Den tidigare komikern Zelenskyj gick till val på att avsluta den utdragna konflikten i östra Ukraina och dagens fångutväxling anses ligga i linje med denna ambition. Samtidigt får Zelenskyj nu kritik på hemmaplan.

Bland de fångar Ukraina överlämnade finns ett antal poliser som misstänks för våld mot demonstranter i anslutning till protesterna mot den proryske presidenten Viktor Janukovytj 2014, då omkring 100 civila sköts ihjäl. I ett öppet brev till Zelenskyj varnar offrens familjer för att frisläppandet av poliserna kan leda till en "våg av protester".

Första sedan 2017

Dagens fångutväxling var den första mellan Ukraina och utbrytarrepublikerna sedan 2017, då omkring 230 separatister frigavs i utbyte mot runt 70 pro-ukrainska fångar. För tre månader sedan bytte dessutom Ryssland och Ukraina fångar – 35 från respektive land – med varandra.

De tillbakadraganden Putin och Zelenskyj enades om innebär att båda sidors väpnade styrkor ska ha lämnat konfliktzonen innan mars 2020.

Fakta: Konflikten i Ukraina

Euromajdanprotesterna i Ukraina 2013–2014 kulminerade i att den proryske presidenten Viktor Janukovytj avsattes. Samtidigt försämrades relationen mellan Kiev och Moskva kraftigt.

2014 annekterade Ryssland i strid mot internationell rätt Krimhalvön. Parallellt bröt strider ut i östra Ukraina mellan regeringsstyrkor och proryska separatister.

Konflikten i östra Ukraina beräknas ha kostat 13 000 människor livet samtidigt som en miljon flytt sina hem.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gick till val på att avsluta kriget och har sedan sitt tillträde i maj försökt väcka liv i fredsprocessen.

En serie uppgörelser om vapenvila har ingåtts vilket har bidragit till att minska våldet, men striderna har aldrig upphört helt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters