Twitter stänger ner ryskkopplade konton

Twitter uppger att man har stängt ner flera konton som kan ha använts i den misstänkta ryska desinformationskampanjen under USA-valet förra året.

Men mediejätten kritiseras för att inte ta frågan på tillräckligt stort allvar.

29 september 2017 06:40

Det var när Twitter-representanter på torsdagen vittnade inför USA:s senats underrättelseutskott som företaget berättade att man vidtagit åtgärder mot suspekta konton.

Men Twitters redogörelse var "en stor besvikelse", enligt underrättelseutskottets ledande demokrat, Mark Warner. Bolaget visade en "enorm brist på förståelse" för hur allvarlig situationen är, tillägger han.

Stor annonskampanj

Utfrågningen gjordes som en del av den större utredningen om rysk påverkan på fjolårets amerikanska presidentval.

Twitter uppger att 22 konton med direkta kopplingar till falska Facebookprofiler som sannolikt använts från Ryssland raderats. Därtill har man vidtagit åtgärder mot ytterligare 179 relaterade konton som brutit mot plattformens regler.

Dessutom uppger bolaget att det ryska medieföretaget RT, som står nära den ryska regeringen, spenderat 274 000 dollar, motsvarande över två miljoner kronor, på annonsering på Twitter. RT ska på detta vis ha marknadsfört nära 2 000 tweets. Syftet med kampanjen kan ha varit att påverka det amerikanska presidentvalet, tillägger Twitter.

RT: Inga konstigheter

Men det ryska mediebolaget försvarar sig, i sarkastiska ordalag.

Twitter har avslöjat ohyggliga uppgifter i kongressen: vi har spenderat pengar på våra annonskampanjer. Precis som alla vanliga medieorganisationer i världen gör, säger RT:s chefredaktör Margarita Simonjan, enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Ria.

Även Facebook har sagt att utländska företag med koppling till Ryssland har betalat för annonser med politiska budskap på nätverket. 450 användare på Facebook tros ha använts för det ändamålet.

Bakgrund: Trump och Ryssland

Misstankarna om samröre mellan personer i Trumps stab och den ryska regeringen – som amerikanska underrättelsetjänster anklagar för att lagt sig i USA-valet – har hängt som ett svart moln över presidenten sedan han tillträdde i januari.

Flera utredningar pågår i såväl kongressens, FBI:s som olika underrättelsetjänsters regi.

Rysslands tidigare USA-ambassadör Sergej Kisljak hade flera möten med företrädare för Trumpkampanjen före valet. Förre säkerhetsrådgivaren Michael Flynn avgick i februari sedan det framkommit att han förtigit detaljer om kontakterna.

Även Jeff Sessions, nu justitieminister, träffade ambassadören, och har därför sagt att han inte kan aktivt kan delta i ryssutredningen.

Bland andra Trumps svärson Jared Kushner och sonen Donald Trump jr träffade i fjol en rysk jurist med koppling till Rysslands regering, sedan Trump jr fått ett erbjudande om komprometterande uppgifter om Demokraternas rival Hillary Clinton.

I maj avskedade Trump FBI-chefen James Comey, och sade senare att det hade med "Rysslandsgrejen" att göra. Enligt Comey bad presidenten honom "släppa" utredningen av Flynn.

Senare i maj utsågs den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare med ansvar för Rysslandsutredningen.

Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka USA:s presidentval, och Trump har sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!