Turkisk-ryska styrkor patrullerar i Syrien

1 november 2019 13:39

Turkiska och ryska styrkor har tillsammans börjat patrullera delar av norra Syrien för att försäkra sig om att kurdiska styrkor lämnat området. Mark- och luftstyrkor deltar i insatsen, enligt turkiska försvarsdepartementet.

Fredagens militära närvaro är en del av det avtal som slutits mellan Ryssland och Turkiet om hur området ska kontrolleras.

Turkiet inledde den 9 oktober en offensiv i nordöstra Syrien efter det att USA, som är allierat med den kurdiska SDF-milisen, dragit tillbaka sina styrkor i området.

Sedan ett avtal om eldupphör slutits mellan USA och Turkiet i mitten av oktober fick de kurdiska styrkorna slutligen fram till tisdag kväll på sig att lämna den så kallade säkerhetszonen som Turkiet vill etablera i Syrien vid turkiska gränsen.

Ryssland har försäkrat Turkiet om att kurderna har dragit sig tillbaka men president Recep Tayyip Erdogans vill försäkra sig om att så verkligen skett.

Fakta: Striden om nordöstra Syrien

2016 upprättades ett kurdiskt självstyre i regionen Rojava i nordöstra Syrien. Den syriska regimen, upptagen med att återta andra områden i landet, har i huvudsak undvikit konfrontation med det kurdiska styret men varit tydlig med sin avsikt att återta kontrollen över regionen.

Det kurdiska självstyret har också väckt oro i Turkiet, som jämför den kurdiska YPG-milisen med den terrorstämplade gerillan PKK. YPG har utgjort stommen i alliansen Syriens demokratiska styrkor (SDF) som med stöd av USA vände kriget mot terrorrörelsen IS. Men USA:s närvaro förhindrade i praktiken Turkiet att agera militärt.

Efter att USA i början av oktober i år börjat lämna området och i princip gett grönt ljus åt en turkledd offensiv började Turkiet med hjälp av syriska rebellgrupper att strida mot kurdiska styrkor och syriska regimstyrkor, som nu ställt sig på den kurdiska sidan.

Turkiet vill upprätta en så kallad säkerhetszon som sträcker sig 32 kilometer in i Syrien. Turkiet har också sagt att man avser att flytta upp till två miljoner av de 3,6 miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet till området.

Efter att eldupphör förhandlats fram av USA gav Turkiet de kurdiska styrkorna fem dagar, sedan förlängt med ytterligare 150 timmar, på sig att evakuera området.

Turkiet har kommit överens med Ryssland, som står på den syriska regimens sida, om hur gränsområdet ska kontrolleras.

Källor: Landguiden/UI, Reuters och AFP

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters