Fidget spinner är en leksak med tre vingar som normalt hålls mellan tummen och pekfingret och som snurrar när man snärtar till en av vingarna. Man kan också göra vissa trick med spinnern.

Prylen har snabbt blivit populär, inte minst i USA, men oro har också väckts på grund av kvävningsrisken, eftersom den innehåller flera smådelar.

Uppfyller inte kraven

I Sverige har Tullverket tillsammans med Konsumentverket stoppat 30 sändningar med omkring 45 000 fidget spinners som saknar eller misstänks ha falsk CE-märkning, som krävs för alla leksaker som säljs i landet.

Vi har fått ett par anmälningar från felaktigt märkta spinners. Flera länder i Europa har noterat att det kommer in leksaker som inte är CE-märkta. Då måste myndigheten reagera, för alla leksaker måste uppfylla CE-kraven, säger Lena Bergman Bokvist på Konsumentverket.

Enligt verket ska man inte ge fidget spinners till barn under tre år på grund av kvävningsrisken. Man råder också konsumenterna att kika efter CE-märkning före köp.

I vissa finns knappcellsbatterier. Då är det viktigt att luckan inte är lättåtkomlig. Det har skett olyckor med knappcellsbatterier, sväljer man dem kan de ge inre skador, säger Bergman Bokvist.

På amerikansk varningslista

Konsumentverket misstänker att importtakten kommer att öka. En amerikansk leksakssäkerhetsorganisation nämner fidget spinners på en varningslista sedan barn i två delstater förts till sjukhus efter att ha svalt delar, skriver nyhetsbyrån AP.

Förra veckan förstörde tyska tullen närmare 40 ton fidget spinners eftersom de inte uppnådde säkerhetskraven. De svenska importörerna har nu en chans att visa att leksakerna uppfyller kraven. Om så inte är fallet, kan de komma att skickas tillbaka till ursprungslandet.