I ett USA där delar av befolkningen är i chock efter affärsmannen Donald Trumps triumf, och där valet diskuteras högljutt på bussar och kaféer, riktas ögonen nu mot mötet mellan den avgående demokraten Barack Obama och tillträdande republikanen Donald Trump på torsdagen.

Presidenten kommer att informera Trump om fördelarna med de politiska beslut han drivit igenom - som sjukvårdsförsäkringsreformen, kärnenergiavtalet med Iran och USA:s ratificering av klimatavtalet, enligt Obamas talesperson Josh Earnest.

Även första damen Michelle Obama får besök, av den tillträdande Melania Trump. Också här handlar det om information om formerna och vad som väntar, samt om en rundvandring i Vita huset, enligt CNN.

"Lär bli action"

Det var inte bara republikanen Trump som tog hem en övertygande valseger i tisdags. Hans partikamrater i kongressen lyckades behålla majoriteten i båda dess kamrar, senaten och representanthuset, vilket banar väg för snabba beslut efter Trumps tillträde den 20 januari.

Det lär bli "action" i Washington DC. Trump gillar att förhandla, vi kommer att se många bilder av honom när han socialiserar och spelar golf med kongressledamöter, spår Richard Himelfarb, statsvetare vid Hofstra University i New York och själv konservativ (men som inte röstade på Trump).

Snabb försoning

Många ledande republikaner, med den tidigare presidentfamiljen Bush och kongressens talman Paul Ryan i spetsen, tog avstånd från den kontroversielle Trump under valrörelsen. Men försoningen med partiet kommer att gå snabbt och vara inriktad på samarbete, enligt Himelfarb och andra personer med insyn i processen som TT talat med.

Det finns samsyn på många områden. Ryan har länge förberett skattesänkningar, bland annat för bolag. Och både Trump och Ryan vill riva upp sjukförsäkringsreformen Obamacare och det presidentbeslut som satte stopp för bygget av oljeledningen Keystone, säger Himelfarb.

En upprustning av USA:s försvar samt storsatsningar på infrastruktur, byggen och upprustning av USA:s slitna vägar och broar, är också att vänta från den tidigare fastighetsmagnaten.

Infrastrukturreformerna kan ses som en utsträckt hand till Demokraterna, det är frågor som de också drivit, påpekar Himelfarb.

Oklart om agenda

Ett stort frågetecken, som Trump inte gett svar på under valrörelsen, är hur han tänker finansiera sina satsningar, vilka neddragningar som ska göras. Processen med att hitta nyckelpersoner till den framtida Trumpregeringen är i full gång och presentation av ministrar väntas inom ett par veckor.

Vidare är det oklart hur de mer kritiserade delarna av Trumps agenda - som gränsmuren mot Mexiko och upprivande av handelsavtal och det globala klimatavtalet - kommer att landa i Washington DC.

Efter träffen i Vita huset ska Trump träffa Paul Ryan, bland andra.