Trump överväger att benåda krigsbrottslingar

USA:s president Donald Trump överväger att benåda amerikanska militärer som anklagats eller dömts för krigsbrott.

25 maj 2019 01:59

Benådningen ska ske i samband med högtiden memorial day, som firas den sista måndagen i maj varje år och hedrar de soldater som dödats i tjänst.

Enligt uppgift är en av de som Trump överväger att benåda en före detta elitsoldat inom flottan som misstänks för att ha skjutit obeväpnade civila – däribland en flicka och en äldre man – och knivhuggit en tonårig fånge till döds, liksom tre marinkårssoldater som dömts för att ha urinerat på döda talibankrigare.

En del av de här soldaterna är människor som slagits hårt, länge, du vet. Vi lär dem hur de ska vara stora krigare och när de strider så blir de ibland behandlade väldigt orättvist. Så vi kommer att ta en titt på det, säger Trump.

Han bekräftar att några av fallen är kontroversiella, men tillägger att han inte har fattat beslut än.

Planerna möts som väntat av stark kritik, även från personer med ett förflutet inom det militära. Den tidigare armégeneralen Martin Dempsey skriver exempelvis på Twitter:

"Massbenådningen av amerikaner i militär tjänst som anklagas för krigsbrott skickar signalen till våra soldater och allierade att vi inte tar krigslagar på allvar".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters