USA:s dödssiffra högre än Kinas

Antalet coronasmittade människor som har avlidit i USA stiger och har passerat den officiella dödssiffran i Kina.

31 mars 2020 20:26

Totalt 3 415 personer har avlidit i USA, enligt den senaste uppdateringen från det amerikanska Johns Hopkins-universitetet. I Kina har myndigheterna hittills uppgett att drygt 3 300 personer fallit offer för viruset, även om den siffran har ifrågasatts på sina håll.

Delstaten New York är fortsatt den värst drabbade i USA. På tisdagen rapporteras att totalt 1 550 personer avlidit där och i den relativt omfattande testning som utförs har man upptäckt smittan hos fler än 75 000 personer.

Vill köpa respiratorer

Flera amerikanska delstater försöker hitta tusentals respiratorer att köpa, för att kunna vårda mängder av smittade människor som får andningsproblem. New Yorks guvernör Andrew Cuomo säger att delstaten har beställt 17 000 respiratorer från Kina, till en kostnad av omkring motsvarande 250 000 kronor styck.

Cuomo klagar samtidigt över det faktum att alla delstater konkurrerar i dessa stora upphandlingar.

Det är som att vara på (handelssajten) Ebay med 50 andra delstater som budar på en respirator, säger han, och tillägger att smittspridningen enligt olika beräkningar kommer att nå sin kulmen i hans delstat om mellan 7 och 21 dagar.
Kalibrera dig själv och dina förväntningar så att du inte blir besviken varje dag när du går upp, säger Cuomo till New York-borna.

Cuomos bror smittad

Virusfrågan har blivit personlig för Andrew Cuomo. Hans yngre bror Chris Cuomo, som är nyhetsankare i tv-kanalen CNN, bekräftar att han är smittad. Han meddelar dock att han kommer att medverka i sändningar från sin egen källare.

Amerikaner och i synnerhet New York-bor kan notera att antalet döda i viruskrisen i landet har passerat antalet människor som dödades i terrorattackerna den 11 september 2001.

Till detta bör läggas att regeringens smittskyddsexpert Anthony Fauci sagt att det i slutänden ska betraktas som ett "bra jobb" om inte fler än omkring 100 000 amerikaner dör av coronaviruset.

I Europa ligger dödsantalet för närvarande nära 30 000.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters