Trump i samtal med Mexikos president

USA:s och Mexikos presidenter har talats vid i telefon, sedan tvisten om Donald Trumps omstridda murbygge ansträngt relationerna mellan länderna till bristningsgränsen.

27 januari 2017 18:59

Mexikos president Enrique Peña Nieto och Donald Trump talades vid i en timme på fredagen, rapporterar nyhetsbyrån AP, med hänvisning till icke namngivna källor. Den mexikanske presidentens kansli bekräftar att samtalet ägt rum.

Peña Nieto ställde i torsdags in ett planerat möte med USA:s president, efter att Trump undertecknat en presidentorder om att planeringen av murbygget ska börja omedelbart.

På fredagen byggde Trump på retoriken mot grannen i söder genom att twittra att Mexiko "har utnyttjat USA tillräckligt länge".

"Konsumenter får betala"

Mexikos utrikesminister Luis Videgaray sade tidigare att amerikanska konsumenter kommer att drabbas om USA väljer att bekosta murbygget med tullavgifter på varor från Mexiko.

Donald Trump har sagt att bygget av muren på gränsen mellan USA och Mexiko ska bekostas av 20-procentiga tullavgifter på varor från grannlandet. Vita huset backade sedan och sade att det var en av många möjligheter

Om du beskattar exportvaror från Mexiko till USA så kommer du att göra allt från avokado till apparater och platt-tv dyrare, säger Luis Videgaray.

"Inte förhandlingsbart"

Enligt ministern skulle Mexiko inte betala skatten direkt utan amerikanska företag skulle få betala den genom höjda priser på varorna, vilket i sin tur skulle drabba amerikanska konsumenter.

Enligt Videgaray för Mexiko gärna samtal med USA för att upprätthålla en god relation, men kommer inte att betala för muren.

Det finns saker som vi inte kan förhandla om. Det faktum att det sägs att Mexiko ska betala för muren är något som helt enkelt inte är förhandlingsbart, säger han.

Experter har uppskattat kostnaden för bygget till runt 200 miljarder kronor, skriver The Washington Post.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters-AFP