Trump försvarar behandling av riksrättsvittnen

Vita husets Ukrainaexpert och USA:s EU-ambassadör, som båda vittnade mot president Donald Trump under den nu avslutade riksrättsprocessen, har tvingats lämna sina uppdrag.

Trump svarar på Twitter att besluten var korrekta, och att en av dem var "uppstudsig".

8 februari 2020 01:41
Överstelöjtnant (Alexander) Vindman ombads att gå eftersom han sagt sanningen, sade advokaten David Pressman när hans klient, Ukrainaexperten Vindman, eskorterades ut ur Vita huset på fredagen.

EU-ambassadören Gordon Sondland, som även han vittnade om Trumps Ukrainakontakter, måste lämna sin post.

"Jag underrättades i dag att presidenten har för aviskt att kalla hem mig med omedelbar verkan från tjänsten som USA:s ambassadör i EU", säger Sondland i ett uttalande.

Både Vindman och Sondland vittnade i riksrättsutredningen om att Trump framfört krav på Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett telefonsamtal i juli förra året. Anklagelserna var den utlösande faktorn till riksrättsrättegången i senaten, där Trump friades helt.

Trump twittrar

Trump valde att kommentera besluten och kritiken via Twitter:

"Falska nyheter (från mediebolagen) CNN och MSDNC fortsätter att tala om 'överstelöjtnant' Vindman ungefär som om jag borde tycka att han bara är underbar".

"Jag känner honom inte, har aldrig talat med honom eller mött honom (tror jag), men han var mycket uppstudsig, och han rapporterade felaktigt om mina 'perfekta' samtal", skrev han på lördagen.

Brodern sparkas

Alexander Vindman, född i Ukraina men amerikansk medborgare och krigsveteran med chefsposition inom Nationella säkerhetsrådet (NSC), var en av de få som faktiskt lyssnade på det omdiskuterade samtalet.

Även Vindmans tvillingbror, också han överstelöjtnant och verksam inom NSC, sparkades från Vita huset på fredagen, rapporterar CNN. Brodern, som aldrig har uttalat sig om Ukrainaaffären, säger i ett uttalande via advokaten Pressman att "han beklagar att han inte får fortsätta sitt uppdrag i Vita huset".

Vi kan bekräfta att båda överstelöjtnanterna Vindman har omplacerats till armén, vi kommer inte att ge ytterligare information för tillfället av respekt för deras integritet, säger en talesperson för armén.

Tidigare Trumpallierad

EU-ambassadören Gordon Sondland, ett av de tyngsta vittnena under riksrättsprocessen, var politiskt tillsatt av Trumpregeringen. Hotellmagnaten Sondland hade donerat pengar till Trumps presidentvalskampanj och har – åtminstone tidigare – ansetts vara allierad med presidenten.

Trump har tidigare beskrivit Sondland som "en riktigt bra person och en stor amerikan".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters