Trump erkänner samtal om Biden med Ukraina

USA:s president Donald Trump medger att han talade med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om presidentaspiranten Joe Biden, rapporterar amerikanska medier.

Telefonsamtalet mellan presidenterna har utlöst en våg av kritik mot Trump som anklagas för korruption.

23 september 2019 10:30

Anledningen till skandalen är att Trump, enligt källor till flera amerikanska medier, ska ha bett Zelenskyj att utreda korruptionsrykten av Joe Bidens son, Hunter Biden, som har suttit i styrelsen för ett ukrainskt gasbolag.

Utredningen ska ha varit ett krav för fortsatt militärt stöd från USA till Ukraina.

Trump bekräftade under en pressträff på söndagen att de två presidenterna diskuterat korruption och att Trump då sagt att han inte ville att personer som Joe Biden och hans son Hunter Biden bidrar till korruptionen i Ukraina. Enligt Trump bestod samtalet dock till största del av gratulationer till Zelenskyj som då var nyvald president.

Ukrainas utrikesminister Vadym Prystayko har förnekat att Zelenskyj skulle ha känt sig pressad under samtalet och en av Zelenskyjs medarbetare garanterar att alla utredningar i Ukraina kommer genomföras på ett transparent sätt.

Joe Biden, som siktar på att bli Demokraternas näste presidentkandidat, har krävt att Trump släpper utskrifter av samtalet.

"Så solklar korruption skadar våra institutioner som försvagas när de används som verktyg för personliga politiska vendettor", sade Biden i ett uttalande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hansson/TT