Knapp seger håller Trudeau kvar vid makten

Kanadas premiärminister Justin Trudeau sitter kvar vid makten. Men stödet för honom har minskat och Liberala partiet är inte längre i majoritet.

Ni gjorde det mina vänner, grattis, sade en glad men något stukad Trudeau när valresultatet blev känt.

22 oktober 2019 03:43

Valet i Kanada blev mycket jämnt. Liberala partiet väntas få 157 av 338 mandat efter måndagens val. För att få egen majoritet krävs 170 mandat. Konservativa partiet beräknas få 121 mandat, jämfört med de 95 som de har haft.

Procentuellt är mandatfördelningen annorlunda än valresultatet, beroende på det kanadensiska valsystemet. Liberala partiet fick 33 procent av rösterna medan Konservativa partiet fick 34,4 procent.

Kanske var det därför Trudeau, när han på Twitter tackade Kanada för förtroendet, tillade: "Oavsett hur du röstat, kommer vi att arbeta hårt för alla kanadensare".

Men utmanaren, Konservativa partiets ledare Andrew Scheer, är hård i sitt svar. Han säger att Kanada är mer splittrat än någonsin tidigare på grund av Trudeaus förhållningssätt i politiska frågor, och nämner speciellt att han måste "sluta attackera energisektorn", enligt Reuters.

Kortlivade regeringar

Kanadensiska minoritetsregeringar brukar vara kortlivade och lyckas sällan hålla sig kvar vid makten längre än två år. Trudeau kommer nu att behöva stöd från socialdemokratiska NDP, vilket bedömare tror kommer att innebära en vänstervridning av politiken. NDP-ledaren Jagmeet Singh säger i en kommentar att han pratat med Trudeau och lovat att jobba hårt för att uppnå landets prioriteringar. NPD beräknas få 24 mandat.

Liberala partiet har gått tillbaka i alla delar av landet sedan förra valet 2015. Mest har man tappat till Québec-blocket som gick starkt framåt, från 10 mandat till 32.

Vi har kommit långt, men vi kommer att gå längre, sade den segerrusige partiledaren Yves-François Blanchet när valresultatet blev känt.

Huvudmotståndaren Konservativa partiet med Scheer i spetsen har gjort framsteg, även om de också förlorade i Québec, och partiet tar fler mandat än i valet 2015. Men alltså inte tillräckligt för att framöver verka i annat än opposition.

Obekväma skandaler

2015 ritades den politiska kartan kraftigt om i Kanada. Den då 43-årige Justin Trudeau ledde det tidigare stukade Liberala partiet till skrällseger i parlamentsvalet.

Under sin tid vid makten har premiärministern sett sig insnärjd i flera obekväma skandaler – han anklagas bland annat för att ha försökt stoppa åtalet mot ett korruptionsanklagat företag, och för rasism sedan en gammal video visar honom med ett mörkmålat ansikte.

Grannlandet USA:s president Donald Trump har gratulerat Trudeau till vinsten.

"Jag ser fram emot att arbeta med dig för att förbättra båda våra länder", skriver Trump på Twitter.

Fakta: Justin Trudeau

Född 1971 i Ottawa i Kanada. Son till Pierre Trudeau som var premiärminister mellan 1968 och 1979 samt mellan 1980 och 1984.

Justin Trudeau är partiledare för Liberala partiet och tidigare parlamentsledamot. Blev premiärminister 2015, efter ett val han vann genom löften om solig och positiv politik.

Något av en stjärna i sociala medier där han bland annat har visat upp sin sportiga sida (löpning, skidåkning, surfning, boxning och yoga). Har arbetat som lärare och skådespelare samt studerat geografi och miljövetenskap innan han blev politiker på heltid.

Gift med Sophie Gregoire, paret har tre barn.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT