Arbetsmiljöverket har nu presenterat arbetsskadestatistik för 2017. Ur materialet går framförallt att se två trender. Den positiva är en kraftig nedgång av arbetssjukdomar med cirka 13 procent jämfört med föregående år.

Den mer negativa handlar om arbetsplatsolyckor som har lett till sjukfrånvaro. Under året inträffade 33 043 fall bland arbetstagare och egenföretagare, en ökning jämfört med föregående år (32 853).

Det är fortfarande en hög siffra men under sju–tio år har vi sett ungefär samma siffror. Vi jobbar hårt för att få igång ett förebyggande arbete och det händer en del saker, säger Ann Ponton Klevestedt, enhetschef för statistik och analys vid Arbetsmiljöverket.
Artikelbild

Trots olika åtgärder ökade antalet arbetsplatsolyckor under förra året.

TT: Men var brister det när antalet ändå inte går ned?

Det är en ständig dialog som behövs och kontinuerlig utbildning för arbetsgivare men man kan tycka att 2018 ska ingen behöva skada sig på exempelvis handhållna verktyg.

Stora konsekvenser

Det var exakt det som inträffade Linus Rosberg för bara ett par veckor sedan. 28-åringen har arbetat som slaktare hemma på Gotland i snart fem år men en olyckshändelse fick ödesdigra konsekvenser.

Artikelbild

| Slaktaren Linus Rosberg på Gotland tvingades till fyra ingrepp på sin ena hand efter att ha varit med en om arbetsplatsolycka med ett tryckluftsverktyg som han stack sig på och sprutade in luft.

Jag använde ett tryckluftsverktyg som vi jobbar med vid styckning. Egentligen ska man ha stålhandske på sig men strax innan hade jag gjort en helt annan sak där vi inte kan använda just den sortens handske för att den kan fastna i maskiner, berättar han.

I stället råkade Linus sticka sig i ena fingret och luft sprutades in i blodet.

Artikelbild

| Slaktaren Linus Rosberg på Gotland tvingades till fyra ingrepp på sin ena hand efter att ha varit med en om arbetsplatsolycka med ett tryckluftsverktyg som han stack sig på och sprutade in luft.

Det fick fingret och armen att svullna upp, det blev som en ballong som höll på att spricka, berättar han.

Situationen var så pass allvarlig att han fördes till sjukhus, där han fick göra fyra ingrepp och nu, ett par veckor senare, löper ärren längs handen som en påminnelse. När han försöker knyta näven stoppar skadan fingrarna.

Artikelbild

| 44 dog på jobbet i fjol.

Linus Rosbergs olyckshändelse i sig är ovanlig men samtidigt visar statistiken ett tydligt språk, det är framförallt män som drabbas när olika verktyg används. Just livsmedelsbranschen är också svårt drabbad.

Vi kämpar men ser inga konkreta resultat. Det har gjorts jättebra grejer men samtidigt skruvas tempot upp och det bygger på med nya arbetsmiljöproblem, säger Livsmedelsarbetareförbundets ombudsman Lena Persson.

Otrygga anställningar

Som exempel nämner hon nattarbete och otrygga anställningar.

Har du inte en trygg anställning så biter du ihop och säger inget och numera jobbar man natt i större utsträckning än förr, maskiner behöver inte sova, säger hon krasst.

För Linus Rosberg är det tänkt att han den 10 juni ska återvända till arbetsplatsen även om det funnits viss tvivel.

Jag funderade en del efteråt kring jobbet, sambon däremot har varit väldigt tydlig med att hon tycker att jag borde byta jobb, säger Linus.