Tre anhållna efter explosioner i Malmö

Tre personer har anhållits misstänkta för explosionen i Almgården i Malmö natten mot lördag – ett av tre sprängdåd i staden på mindre än ett dygn.

De tre män som sedan tidigare satt anhållna för explosionen i Sofielund natten mot fredag har släppts på fri fot.

2 november 2019 03:13

Sprängdådet i Sofielund var det första i raden, och inträffade vid 02-tiden natten mot fredag. En bil och en husfasad, men inga personer, skadades.

Tre män – en i 18-årsåldern och två i 20-årsåldern – greps nära platsen och anhölls misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse. På lördagseftermiddagen försattes de på fri fot av jouråklagare på grund av svaga misstankar, enligt Kvällsposten.

Den andra detonationen inträffade vid Drottningtorget vid 22-tiden på fredagskvällen. Den skadade delar av en fasad och porten till en byggnad. Ett stort område spärrades av och torget utrymdes på människor.

Stora skador

Drygt fem timmar senare inträffade nästa explosion, nu i området Almgården. Polis larmades om en hög smäll klockan 03.16 och åkte dit med flera patruller.

Själva porten eller ingången är totalskadad och det är rätt så stora skador på fastigheten och även på intilliggande hus där fönsterrutor har gått sönder, säger vakthavande befäl Peter Martin till TT.

Tre personer – en man i 20-årsåldern, en 18-åring och en 17-årig pojke – greps på brottsplatsen. Vid lunchtid på lördagen anhölls alla tre misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse, enligt polisen.

Inget samband

Ingen person uppges ha skadats i någon av sprängningarna. Polisen ser inget samband mellan dem.

De utreds var för sig, säger polisens presstalesperson Filip Annas.

På lördagsmorgonen fick bombgruppen också göra en ny utryckning sedan polisen fått larm om ett misstänkt föremål i Kungsparken. Delar av parken spärrades av och föremålet transporterades bort för vidare undersökning. Vid lunchtid kunde avspärrningarna i parken hävas.

Smugglas eller stjäls

Sprängmedel har blivit ett allt vanligare inslag i kriminella miljöer och polisen misstänker att en stor del smugglas in i landet. För några år sedan använde man handgranater, nu har det blivit vanligare att sätta ihop ett antal så kallade bangers, mindre explosiva anordningar.

Vi vet att en del av dessa bangers kommer utomlands ifrån. Man gjorde ett större beslag i Polen för några månader sedan med bangers som bedömdes vara på väg till den nordiska marknaden, sade Gunnar Appelgren, expert på grov organiserad brottslighet på Stockholmspolisen, i en intervju med TT i somras.
Antingen köper man via kriminella vägar, och så smugglas det in i landet på ungefär samma sätt som vapen och narkotika, eller så stjäl man det internt i Sverige.

Då handlar det ofta om dynamit som tas från exempelvis byggen och vägarbeten.

Polisen i region Syd har tillsatt en kommission med uppdrag att samordna arbetet mot sprängningarna i regionen, bland annat genom att undersöka vilka av dem som har ett samband och hur de har genomförts. Arbetet ska delredovisas före årets slut.

Fakta: Sprängningar 2019

Hittills i år har det skett 102 sprängningar där bombskyddet kopplats in i arbetet efteråt. Det är mer än en fördubbling om man jämför med 39 sprängdåd under motsvarande period förra året.

Bara sedan september har det inträffat 32 sprängdåd.

Vanligast är det i storstäderna. Nästan en tredjedel av explosionerna har ägt rum i Malmö, följt av 19 sprängdåd i Stockholm och 13 i Göteborg.

I december 2018 var en tonåring nära att dö av en sprängning i Malmö, något som han senare åtalades för att själv ligga bakom. I september 2019 skadades en kvinnlig student allvarligt när hon råkade passera en sprängladdning som detonerade på gatan i Lund.

Under året har bombskyddet även kopplats in i 22 fall som gäller så kallade bangers, som är mindre explosiva anordningar. Dessutom har det varit tolv fall av hemmabyggda bomber.

Källa: Nationella bombskyddet

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!